Sterke groei voor Visa in Nederland

Sterke groei voor Visa in Nederland

Redactie Baaz

Visa, een wereldwijde leider in betalingsverkeer, ziet een sterke groei in het aantal betaalkaarten in Nederland. In 2023 steeg het aantal Visa betaalkaarten op de Nederlandse markt met 23 procent, ten opzichte van het voorgaande jaar. Ook het betalingsvolume van Visa Debit en creditcards is de afgelopen drie jaar verdrievoudigd, met een groei van 37 procent in 2023 vergeleken met 2022.

Aantal acceptatiepunten op recordniveau

Begin 2023 waren bijna alle Nederlandse betaalterminals geüpdatet om moderne betaalkaarten te accepteren. Sindsdien steeg het aantal betaalterminals dat Visa Debit accepteert met vijf procent. Visa Debit en V PAY worden nu op meer dan 670.000 betaalterminals geaccepteerd, zo blijkt uit cijfers uit de industrie. Meer dan 85 procent van de Nederlandse betaalterminals accepteert nu ook creditcards, een recordniveau in het Nederlandse betalingsecosysteem. “Het aantal Visa betaalkaarten en de acceptatie ervan is de laatste jaren sterk gestegen in Nederland”, aldus Jos van de Kerkhof, Country Manager van Visa in Nederland. “Onze investeringen en die van onze partners in de Nederlandse markt werpen zijn vruchten af. Met de introductie van Visa Debit kunnen Nederlandse consumenten overal waar Visa wordt geaccepteerd eenvoudig en snel betalen. Zowel in de winkel als online, in Nederland en daarbuiten.”

Eenvoudig, snel en veilig online betalen

Contactloze betalingen winnen steeds meer terrein. Meer dan de helft van de Nederlandse consumenten (53%) gebruikt hun smartphone voor dagelijkse betalingen1. Dit is een stijging van 39 procent ten opzichte van 2022. Om online betalen net zo soepel te maken als contactloos betalen bij een terminal, introduceerde Visa Click to Pay. Consumenten kunnen na eenmalige registratie gemakkelijk, snel en veilig online betalen. Met Click to Pay hoeven consumenten niet meer voor elke aankoop hun kaartgegevens in te vullen, wat de checkout kan terugdringen tot minder dan twintig seconden. De betalingsoplossing maakt gebruik van Visa Token-technologie, waarmee digitale apparaten en webshops slechts een placeholder opslaan in plaats van kaartgegevens. Een derde van alle online kaartbetalingen in Europa maakt inmiddels gebruik van de technologie, wat resulteerde in een daling van 50 procent in het fraudepercentage van Europese online aankopen.

Nieuwe markten en kansen in Nederland

In Nederland ziet Visa veel groeipotentieel in verschillende markten:

  • Digitalisering van de overheid: Visa biedt met zijn partners mogelijkheden aan overheden om uitbetalingsprocessen van subsidies en andere beleidsinstrumenten efficiënter te maken. Samen met Yoursafe lanceerde Visa eind 2023 een betaaloplossing voor asielzoekers. Hiermee kunnen asielzoekers hun dagelijkse aankopen zowel online als in fysieke winkels doen en geld overmaken en opnemen bij pinautomaten, net zoals andere inwoners van Nederland.
  • Integratie van digitale betaalprocessen in mobiliteit: Nederland is een wereldwijd rolmodel op het gebied van stedelijke mobiliteit, onder andere in het openbaar vervoer en bij elektrisch rijden. De introductie van OVpay maakt Nederland het eerste land ter wereld met een open-loop ticketing-oplossing die door een heel land wordt gebruikt.
  • Samenwerken met financiële instellingen: Door samen te werken met meer dan negentig fintech- partners in Europa, maakt Visa het mogelijk voor banken om via API’s nieuwe diensten te integreren in bestaande systemen. Daarnaast lanceerde Visa in 2023 een AI-adviespraktijk voor partners over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Visa Consulting & Analytics wordt tot de beste payments-adviespraktijken van Nederland gerekend.
  • Beveiliging en risicomanagement: Vertrouwen is de basis van de bedrijfsvoering bij het ondersteunen van financiële instellingen op het gebied van beveiliging en risicomanagement. In de afgelopen vijf jaar investeerde Visa wereldwijd meer dan negen miljard euro in cybersecurity om frauderisico’s te verminderen en gebruikers te beschermen. Daarnaast zorgt de infrastructuur met meer dan zestien miljoen kilometer aan lijnen voor vlekkeloze betalingen, op elk moment van de dag.

1De Visa Mobile Payment Monitor is een jaarlijks onderzoek in samenwerking met Forsa, uitgevoerd onder 1.012 Nederlanders.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie