20 startups zetten zich in voor de wereld

20 startups zetten zich in voor de wereld

MVO
Redactie Baaz
Twintig startups hebben tijdens de Climate Innovation Experience in Utrecht laten zien dat Nederland de oplossingen in handen heeft voor een slimme, schone en duurzame samenleving. EIT Climate-KIC, initiatiefnemer van het event, helpt de topondernemers om de markt te veroveren.

Tweehonderdvijftig Nederlanders met een groen hart - ondernemers, bestuurders, beleidsmakers, wetenschappers, investeerders, scholieren en studenten - maakten donderdag op uitnodiging van EIT Climate-KIC kennis met de klimaatleiders en duurzame ondernemers van de toekomst. Twintig baanbrekende startups presenteerden hun innovatieve plannen om steden, landgebruik en productiesystemen te verduurzamen. De showcase vond plaats in Climate Planet, de twintig meter hoge aardbol die tijdelijk op het Utrechtse Jaarbeursplein staat. 

Startups praten niet, maar doen

'Startups zoals Black Bear Carbon en Physee, die inmiddels miljoeneninvesteringen hebben aangetrokken, laten zien dat klimaatinnovaties klaar zijn om de wereld te veroveren', zegt Tom Bakkum, directeur van EIT Climate-KIC Benelux. Black Bear Carbon ontwikkelt inkt en verf uit oude autobanden. De PowerWindows van Physee zetten licht om in elektriciteit, waardoor ramen (in combinatie met warmte-koudeopslag) in 50 tot 100 procent van de energievraag van een gebouw kunnen voorzien. Tom: 'We práten in Nederland wel over innovaties. Maar het is tijd om de vervolgstap te maken en keihard aan de slag te gaan met de oplossingen die er zijn.'

Slimmer, schoner, duurzamer

EIT Climate-KIC is het Europese netwerk dat innovaties versterkt, versnelt en opschaalt om een klimaatneutrale economie te realiseren. Met kennis, netwerken en financiering ondersteunt EIT Climate-KIC innovaties die onze manieren van wonen, reizen, werken, produceren, consumeren en eten slimmer, schoner en duurzamer maken. 

Tom Bakkum: 'EIT Climate-KIC heeft de afgelopen jaren tientallen goede ideeën verder geholpen tot succesvolle start-ups en business modellen. De uitdaging ligt niet in de verbetering van bestaande processen en aanpakken, maar in een fundamentele verandering in denken en doen. Tijdens de Climate Innovation Experience zijn verschillende partijen - van studenten en wetenschappers tot overheden en financiers - met die ambitie aan de slag gegaan.' Dat gebeurde onder andere via een rondetafeldiscussie, een workshop growth hacking en een matchmakingsessie.

Klimaatoplossingen voor de toekomst

De Climate Innovation Experience zette naast startups ook de mogelijke klimaatleiders van de toekomst in de schijnwerpers. Maurits Groen sprak met studenten en de zaal over manieren om klimaatverandering tegen te gaan. De boodschap was duidelijk: de technologische oplossingen zijn er, maar we moeten nu wel in actie komen. Dat gevoel van urgentie benadrukte ook Liesbeth de Kruiter, director CSR van Achmea, in haar presentatie over de rol van verzekeraars in de klimaatproblematiek. 'Er liggen enorme kansen voor alle partijen om bij te dragen aan de oplossing.'

Tijdens de Climate Innovation Experience maakte Climate-KIC ook de details bekend over een uniek initiatief om de bouwwereld te verduurzamen. Vanuit het Building Market Brief krijgen overheden en bouwbedrijven inzichten in handen om goed geïnformeerd aan de slag te gaan met klimaatneutrale en duurzame oplossingen. De eerste handreikingen zijn nu te downloaden.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie