4 budgettips om duurzaam te ondernemen
Duurzaam ondernemen wordt vaak in één adem genoemd met peperdure investeringen. Maar het hoeft helemaal niet zo prijzig te zijn. Sterker nog: soms levert het alleen maar wat op. Baaz zet vier budgettips om duurzaam te ondernemen op een rij.
1. Af en toe een dagje thuis
Thuiswerken duurzaam? Jazeker. Dat heen en weer gereis zorgt voor een flinke lading aan schadelijke uitstootgassen. Een onderzoek van Ecofys uit 2012 wees uit dat het Nieuwe Werken vanaf 2020 maar liefst 1,7 megaton aan CO2-uitstoot per jaar bespaart. Hoe je een thuiswerkdag zo productief mogelijk maakt, lees je hier.
2. Think before you print
Ook zonder een energiezuinige printer valt hier al veel winst te behalen. Wij willen niet eens weten wat er dagelijks onnodig wordt geprint op kantoor. Probeer alles zoveel mogelijk digitaal te doen. Notulen bijvoorbeeld, is het echt van levensbelang dat iedereen die in drievoud op zijn bureau heeft liggen? Mocht printen echt nodig zijn, doe het als het kan in zwart-wit en dubbelzijdig en gooi alles zoveel mogelijk op dezelfde pagina. En papier kun je vervangen door de kringloopvariant.
3. Bespaar energie
De lichten die niet worden gebruikt uitdoen, is al stap één. Maar krijg dat maar eens bij je werknemers naar binnen. Om in ieder geval te voorkomen dat het de hele nacht blijft branden kun je gebruik maken van een tijdschakelaar. Hang verder spaarlampen op en vervang tl-buizen door led-lampen. De standby stand op de computer is lang niet zo energiebesparend als gedacht en de screensaver is helemaal uit den boze, zet hem dus bij voorkeur gewoon uit. Van een lage energierekening word jij tenslotte ook gelukkig.
4. Afval scheiden
Afval scheiden klinkt je wellicht in de oren als een tijdrovende en moeilijke aangelegenheid, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Het beter scheiden van afval (papier, groen, hout, restafval) kost niets en kan in sommige gevallen zelfs schelen in de kosten van verwerking.