4 tips om de IT-afdeling van je onderneming duurzamer te maken
Duurzaamheid staat steeds vaker bovenaan het to-dolijstje van ondernemers en bedrijven. Inzetten op fietsen naar het werk, thuiswerken, ledverlichting op kantoor en het scheiden van afval dragen daar vaak aan bij. Op de IT-afdeling is de weg naar duurzaamheid soms iets minder duidelijk, toch zijn er een aantal slimme manieren om op deze afdeling duurzamer te werken. Hieronder vind je vier handige tips op dit gebied.
Tip 1: Vervang oude apparaten
Oude apparaten kunnen stroom slurpen omdat ze nu eenmaal niet zo energiezuinig zijn gemaakt. Hoewel vervangen vaak niet duurzaam klinkt, is dat wel zo als een apparaat minder verbruikt. Zeker als laptops, monitors en gewone computers langzaam worden, is het tijd voor een nieuw apparaat. Lever de oude apparaten altijd in voor IT-recycling. Deze bedrijven zorgen ervoor dat de oude apparaten een tweede leven krijgen.
Tip 2: Recycle oude harde schijven
Een oud apparaat heeft ook een harde schijf, ook wel harddisk genoemd. Omdat een harde schijf doorgaans vol gevoelige informatie zit, wil je als ondernemer niet dat deze in handen van derden terechtkomen. Opslaan in een kluis of kast zorgt echter voor onnodig veel opslagruimte.
De harddisks vernietigen is daarom de beste optie. Door harddisks in piepkleine stukjes te versnipperen, blijft er niets van de gegevens over, vooral niet als je ze van tevoren verwijdert of overzet op een nieuwe harde schijf. Je kunt deze snippers vaak recyclen, want ze zitten vol metalen zoals koper, lood, zink en soms zelfs piepkleine stukjes edelmetalen. Gooi oude harde schijven daarom nooit zomaar weg en schakel een erkend bedrijf in.
Tip 3: Verwijder oude e-mails
E-mails lijken onschuldig voor het klimaat, maar mailtjes moeten ergens worden opgeslagen. De meeste oude mails lees je nooit meer en belangrijke berichten staan doorgaans toch al in een bepaalde map in Outlook. Verwijder daarom je oude e-mails met enige regelmaat om te voorkomen dat deze ergens onnodig stroom slurpen omdat ze moeten worden opgeslagen.
Tip 4: Niet alles hoeft in de cloud
Ook je interne opslag kan een enorme kostenpost zijn voor je energierekening. Vaak denken we dat opslaan in de cloud ervoor zorgt dat onze apparaten sneller werken en daardoor duurzaam zijn, maar houd er rekening mee dat je hierdoor de opslag verlegt naar je server. Het is daarom handig om niet alles in de cloud op te slaan en soms (tijdelijk) iets op je eigen apparaat te zetten en