45 procent Nederlanders heeft huidige WOZ-waarde niet gecontroleerd

45 procent Nederlanders heeft huidige WOZ-waarde niet gecontroleerd

Redactie Baaz

Bijna de helft van alle Nederlanders heeft dit jaar niet de huidige WOZ-waarde van zijn of haar woning geverifieerd. Dit blijkt uit een data-analyse van Kadasterdata.nl onder 1.565 Nederlandse huiseigenaren. Van de 55 procent respondenten die dit jaar wél checkten of de gemeente hun WOZ-waarde juist heeft vastgesteld, doet zeventig procent dit naar eigen zeggen bijna elk jaar.

Vertrouwen, tijd en onvoldoende kennis lijken de belangrijkste verklaringen waarom huiseigenaren hun WOZ-waarde niet controleren. Zo vertrouwt maar liefst 34 procent van de respondenten erop dat de gemeente hun WOZ-waarde juist heeft bepaald. Verder is een vijfde van hen er (nog) niet aan toegekomen, weet tien procent van de Nederlandse huiseigenaren niet dat de WOZ-waarde onjuist kan zijn en denkt vijf procent dat je daar als burger niets aan kunt veranderen. “Elk jaar wordt er slechts voor enkele procenten van de woningen bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde, terwijl marktonderzoek laat zien dat bijna een vijfde van alle huiseigenaren te veel belasting betaalt over zijn woning door een te hoge waardebepaling”, zegt Peter Abrahamse van Kadasterdata.nl. “De WOZ-waarde verandert jaarlijks, wat betekent dat er ieder jaar een foutje in kan sluipen. Alleen al daarom controleer ik hem elke keer weer.”

Jaarlijkse controle

Huiseigenaren die hun WOZ-waarde dit jaar wel gecontroleerd hebben, noemen andere redenen daarvoor. Behalve de ruim twee derde die dit naar eigen zeggen jaarlijks doet, had dertien procent van de controleurs het gevoel dat de vastgestelde WOZ-waarde te hoog lag. Daarnaast noemt slechts twee procent van de respondenten reclames van zogenoemde no cure, no pay (WOZ)-bureaus als reden om hun WOZ-waarde dit jaar te controleren, iets waar de Waarderingkamer en gemeenten eerder hu
n zorgen over hebben geuit. Abrahamse: “Als uit de controle blijkt dat de WOZ-waarde te hoog is, dan kan dit huiseigenaren na een bezwaar tot honderden euro’s aan onroerendezaakbelasting schelen. Hoewel zij een bezwaar hierover direct met de gemeente kunnen regelen, is het positief dat externe bureaus hen wijzen op de mogelijkheden.”

Verschil per provincie

Verder blijkt uit het onderzoek dat van de 1.447 huiseigenaren die hun adresgegevens hebben achtergelaten, Groningers het meest hun WOZ-waarde hebben gecontroleerd (74 procent). In Friesland gebeurde dit het minst (42 procent). Abrahamse: “Het maakt niet zozeer uit waar je woont, want alle gemeenten hebben onvoldoende capaciteit om bij alle woningen langs te gaan. Hierdoor moeten zij noodgedwongen waarderen op basis van algemene informatie als bouwjaar en oppervlakte, vaak in combinatie met aannames over de staat van onderhoud en mate van verduurzaming. Daarbij hebben we ook weleens gezien dat een gemeente alle woningen met een vast percentage verhoogde, terwijl de daadwerkelijke waarde van al die woningen logischerwijs niet even sterk steeg.”

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie