5 tips voor een veilig magazijn
Een ongeluk zit in een klein hoekje - ook op de werkvloer. Uit divers onderzoek blijkt dat het aantal bedrijfsongevallen in Nederland de laatste jaren vermindert, maar helaas nog niet nihil is. Daar moeten werkgevers actief iets aan doen.
In een magazijn waar allerlei voertuigen, tientallen dozen en gereedschappen te vinden zijn, is de kans op een ongeval aanzienlijk. Met de tips in dit artikel zorg jij voor een veilige werkplek in een magazijn voor je werknemers. Denk aan het aanschaffen van een goede stapelaar en het gescheiden houden van voertuigen en mensen om bedrijfsongevallen tegen te gaan.
1. Gebruik opvallende veiligheidskleding en schoenen
Een veilige werkplek begint bij jezelf. Daarom is het aan te raden om te investeren in goede en opvallende veiligheidskleding en dito schoenen voor de mensen die in en rondom het magazijn aan het werk zijn. Een eenvoudig felgeel fluoriscerend hesje zorgt al voor meer zichtbaarheid op de werkvloer dan een donkere werkjas. Medewerkers zien anderen sneller en kunnen zo sneller handelen in het geval van nood.
Maak daarbij gebruik van een veiligheidshelm wanneer er gewerkt wordt op plekken waar veel spullen op elkaar gestapeld staan. Wat veel mensen niet weten, is dat zelfs een product van slechts 50 of 100 gram al veel schade kan aanrichten wanneer het naar beneden valt. Met een veiligheidshelm ben je beschermd hiervoor. Investeer ook in goede, stevige werkschoenen die tegen een stootje kunnen.
2. Veilig aan het werk met goede stapelaars
De functie van een magazijn is over het algemeen om spullen in op te slaan. Daarom vind je er vaak stellages vol met bouwmaterialen, meubels, gereedschappen en andere producten. Om zo'n stellage op een veilige manier te vullen, heb je een stapelaar nodig. Daarmee kun je veilig en efficiënt de stellages vullen en leeghalen als dat nodig is.
Het grootste voordeel hiervan met oog op veiligheid is dat zo'n stapelaar letterlijk al het zware werk uit handen neemt. Met zo'n apparaat kun je namelijk heel wat gewicht optillen en verplaatsen. Daarbij gebeurt dit niet handbediend, zoals bij een pompwagen bijvoorbeeld wel gebeurt. Om de veiligheid nog meer te verhogen, werkt een stapelaar elektrisch of hydraulisch.
3. Houd voetgangers en voertuigen gescheiden
Wat daarnaast van groot belang is om de veiligheid in het magazijn te verhogen, is om voetgangers en voertuigen zoveel mogelijk gescheiden van elkaar te houden. Een aanrijding van een medewerker met bijvoorbeeld een stapelaar of heftruck is het bijna nooit zonder ernstige gevolgen. Dit kun je voorkomen door beide stromen grotendeels van elkaar af te scheiden.
Eenvoudiger dan met een fysieke begrenzing kan dat bijna niet. Denk bijvoorbeeld aan een veiligheidshek van kunststof of aanrijdbeveiliging in combinatie met veiligheidshekken. Het voordeel van dit soort hekken is dat ze net te hoog zijn om er zomaar even overheen te stappen en dat ze goed zichtbaar zijn voor zowel de bestuurder van bijvoorbeeld een heftruck als voor de voetganger.
4. Schaf voldoende zichtbare signalisatie aan
Met veiligheidshekken, veilige machines zoals een stapelaar en kwalitatieve werkkleding en -schoenen ben je al een goed eind op weg, maar ben je er nog niet. Wanneer we het over veiligheid in een magazijn hebben, kun je hier namelijk maar beter te veel aandacht aan schenken dan te weinig. Schaf daarom ook voldoende zichtbare signalisatie aan voor in en rondom je magazijn.
Er is van alles beschikbaar op het gebied van signalisatie. Gebruik stickers en opvallende kleuren om risicozones aan te wijzen en maak gebruik van opvallende zebrapaden waar nodig. Daarbij is het aan te raden om ook op voertuigen en overige handige gereedschappen fluorescerende strips of felgekleurde stickers te plakken voor extra zichtbaarheid.
5. Ruim rommel en losse spullen altijd op
Tot slot moet je binnen de werkplanning een taak toevoegen: het opruimen van rommel en andere losse spullen die her en der verspreid liggen tijdens een werkdag. Wat je het liefst hebt, is dat je werknemers items direct na gebruik opruimen. Dat lukt niet altijd door werk- of tijdsdruk en daarom is het aan te raden om meerdere vaste momenten per dag in te plannen om even een rondje te lopen om te kijken wat er waar zoal ligt.
Door planken, gereedschap en afval die op diverse plekken verspreid liggen, kunnen mensen eenvoudig struikelen, vallen en iets breken. Dit gebeurt sneller dan je denkt. Ga daarom actief aan de slag met het opruimen van dergelijke spullen zodat de veiligheid op de werkvloer in het magazijn in combinatie met het aanschaffen van een stapelaar, veiligheidskleding en duidelijke signalisatie wordt verhoogd.