5 tips voor veiligheid op de werkvloer

5 tips voor veiligheid op de werkvloer

Redactie Baaz

Veiligheid op de werkvloer is natuurlijk ontzettend belangrijk. Ook wanneer je jezelf in een minder gevaarlijke branche, of zelfs in een kantoorruimte bevindt, zit een ongeluk in een klein hoekje. Een hete kop koffie over een arm, een kleine (of zelfs grote) brand of een valpartij van de trap: je weet maar nooit wat er kan gebeuren. Dit maakt natuurlijk dat veiligheid op de werkvloer in iedere onderneming ontzettend belangrijk is. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw bedrijf altijd veilig is en aan de vereisten voldoet? Met deze tips weet je het zo.

1. BHV gecertificeerde medewerkers

Zorg ten eerste natuurlijk altijd voor BHV-gecertificeerde medewerkers op de werkvloer. Meerdere medewerkers mogen dit BHV-certificaat hebben, zodat er ook bij ziekte of vakantie altijd een gecertificeerde BHV’er aanwezig is. Alleen een keer een BHV-cursus volgen is niet voldoende. Het is belangrijk dat je BHV’ers genoeg oefening krijgen en dat alle informatie vers in hun geheugen zit. Daarom kun je het beste elk jaar een BHV herhaling volgen om het BHV-certificaat te vernieuwen.

2. Andere certificaten

Wordt er regelmatig met gespecialiseerde apparatuur gewerkt, zoals bijvoorbeeld een heftruck? Dan moet iedere medewerker die met deze apparatuur werkt of deze bestuurt de juiste certificaten hebben om dit veilig te kunnen doen. Net als wanneer het gaat om de BHV, is het ook in dit geval verstandig om meerdere gecertificeerde medewerkers te hebben. Op deze manier is er ook bij ziekte of vakantie iemand aanwezig om de taken op zich te nemen.

3. Het calamiteitenplan

Iedere onderneming van meer dan twee medewerkers heeft een calamiteitenplan nodig. Dit calamiteitenplan moet voor iedereen bereikbaar zijn, en de BHV’ers moeten op de hoogte zijn van de locatie. In dit calamiteitenplan staan zaken als vluchtroutes en evacuatieplattegronden, maar ook de locatie van brandblussers of EHBO-koffers. Op deze manier weet iedere BHV’er precies waar hij of zij aan toe is, en welke stappen deze moet ondernemen om een calamiteit tot een goed einde te brengen.

4. Maak het bespreekbaar

Maak de veiligheid binnen het bedrijf bespreekbaar, eventueel middels anonieme meldingen. Op deze manier verlaag je de drempel om melding te doen, en zorg je ervoor dat alle medewerkers een stukje verantwoording dragen richting een veilige werkomgeving.

5. Melden en analyseren

Er zijn verschillende systemen beschikbaar waarbij het melden van incidenten, en het hierop analyseren van de risico’s, inzichtelijk worden gemaakt. Een goede risicoanalyse kan ervoor zorgen dat de veiligheid op de werkvloer op peil gehouden wordt, en zelfs verbeterd wordt waar mogelijk.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie