50% houdt soms nooit geld over
Helft van de Nederlanders houdt slechts soms of nooit geld over aan het einde van de maand

50% houdt soms nooit geld over

Redactie Baaz

Niet alleen mensen met lage inkomens houden weinig geld over aan het einde van de maand. Dat blijkt uit onderzoek van MeDirect in samenwerking met bureau Panel Inzicht. Bijna de helft van de Nederlanders geeft aan weinig tot geen geld over te houden aan het einde van de maand. Voor 37% geldt dat ze soms geld overhouden en 12% geeft zelfs aan dat ze nooit geld overhouden. Wel probeert twee derde van de Nederlanders standaard maandelijks spaargeld opzij te zetten, maar dat lukt niet altijd.  

Bijna driekwart (72%) van de Nederlanders geeft aan wekelijks of maandelijks geld opzij te zetten. Toch geldt voor bijna de helft (49%) dat er aan het einde van de maand onderaan de streep maar soms of nooit iets over blijft. Hoewel de intentie er is om gestaag een potje op te bouwen, blijkt dat lastiger te zijn dan gedacht. Dit beeld tekent zich over alle leeftijdscategorieën vanaf 18 jaar. De uitkomsten van het onderzoek laten een ander beeld zien dan de meest recente cijfers van De Nederlandsche Bank, die aantonen dat Nederlandse spaartegoeden door blijven groeien. 

Alle inkomens houden weinig over 

Opvallend is dat binnen bijna alle inkomensklassen men moeite heeft om geld aan het einde van de maand over te houden. Voor alle gemeten inkomensgroepen geldt dat 37% slechts soms geld overhoudt. En bij hogere inkomens (€60.000+ bruto per jaar) geeft 12% aan nooit iets over te houden, vergeleken met 18% bij de laagste inkomensgroep (onder €30.000 per jaar). Daarbij komt dat het niet de alleenstaanden zijn die de meeste moeite ervaren, maar juist samenwonenden. Nederlanders met een relatie zeggen twee keer vaker dan alleenstaanden dat ze nooit geld overhouden (22% versus 12%). 

Job Mantz, Country Manager bij MeDirect, geeft aan dat de cijfers een duidelijk beeld tekenen: “Je ziet dat veel mensen echt wel geld opzij willen leggen, maar dat het niet altijd lukt. Dat is zonde en iets wat wij graag zien veranderen. Om vermogen op te kunnen bouwen moet je op constante basis geld opzij kunnen zetten. Wat kan helpen is om inkomsten en uitgaven goed op een rij te zetten, en van daaruit te bepalen hoeveel je over kan houden aan het einde van de maand.” 

Geen doel voor spaargeld 

Hoewel veel Nederlanders de wil hebben om te sparen of beleggen, stellen maar weinig doelen daarvoor vast. 59% geeft aan te beleggen of sparen zonder doel. Volgens Mantz kan juist het stellen van doelen helpen om geld over te houden: “Natuurlijk verschilt ieders situatie en is het voor de één makkelijker dan de ander om geld opzij te zetten. Maar als je een doel stelt, dan geeft dat houvast en een mooie reden om naar dat doel toe te werken.” 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie