6 boekentips van succesvolle ondernemers

Ruben den Boer
Het is algemeen bekend dat succesvolle ondernemers graag boeken lezen, en dan meestal over het ondernemen zelf. Maar wat zijn nu dé boekentips van 2018 voor ondernemers? Business Insider spitte hun interviews van afgelopen jaar door op zoek naar 6 uitstekende boekentips.

Blende, bol.com, HelloFresh, Fairphone; Nederland heeft de afgelopen jaren veel succesvolle ondernemingen voortgebracht. Ook het afgelopen jaar interviewde Business Insider de mensen achter veel van deze bedrijven. In die interviews werd ook vaak om boekentips gevraagd. De 6 beste tips vind je hieronder.

Delivering happiness

Het favoriete boek van Maartje Frederiks, CEO van HelloFresh, is ‘Delivering Happiness’. De schrijver van het boek is Tony Hsieh, de CEO van Zappos, en gaat over de opbouw en cultuur van zijn succesvolle bedrijf. ‘Op een hele inspirerende manier wordt met name omschreven hoe hun interne cultuur is opgebouwd. Hoe zij dat met elkaar delen en in leven houden. Het is heel mooi, maar leest ook lekker weg’, aldus Frederiks tegenover Business Insider.

Leaders eat last

De boekentip van Huub Vermeulen, CEO van bol.com, komt van de hand van de bekende management-guru Simon Sinek. Over zijn favoriete boek zegt Vermeulen het volgende: ‘Sinek vind ik onwijs goed, omdat hij op een aanstekelijke manier schrijft over bedrijven en management. Leaders eat last is een heel goed boek over leiderschap. Het beschrijft een managementstijl die past bij de filosofie die we bij bol.com hebben.’

De autobiografie van Donna Karan

‘Het is zo inspirerend om te lezen hoe zij vanuit het niets een heel imperium heeft opgebouwd. Ik vond het ook leerzaam, hoe zij met aandeelhouders omgaat, creativiteit, haar sociale leven… Ik als modeliefhebber vind het echt een aanrader.’ Dat zegt Maddie Raedts, mede-oprichter van IMA, over haar favoriete boek: de autobiografie van Donna Karan, die het miljoenenbedrijf DKNY opzette.

The hard thing about hard things

De oprichter en oud-CEO van Fairphone, Bas van Abel, noemt The hard thing about hard things als z’n boekentip. ‘Een bedrijf opbouwen is topsport. Ik heb weleens huilend in mijn bed gelegen van totale wanhoop en eenzaamheid. Ik dacht dat ik helemaal alleen was als CEO. Dit boek heeft mij daarbij enorm geholpen.’

Pre-seuasion

De jongste ondernemer die zijn boekentip met Business Insider deelt is Alexander Klöpping, mede-oprichter van Blendle. Zijn favoriete boek is Pre-suasion van Robert Cialdini. ‘Dit boek gaat helemaal over sociale psychologie. Hoe je mensen bijvoorbeeld zover krijgt dat ze een bord in hun tuin zetten voor een politieke partij. Dat kun je beter voor elkaar krijgen met een vlaggetje; dat is makkelijker. Als je deze mensen zover hebt gekregen met iets kleins, zijn ze eerder geneigd ook ‘ja’ te zeggen tegen iets groters. Als je ze meteen vraagt iets groots te doen, dan gebeurt het niet.’

The definitive book of body language

De laatste ondernemers wiens boekentip we doornemen, zijn Boris Veldhuijzen van Zanten en Patrick de Laive, oprichters van The Next Web. Als favoriete boek noemen zij The definitieve book of body language. ‘Dit boek gaat over de verschillende soorten lichaamstaal die er zijn – eigenlijk de basics van lichaamstaal – en hoe je die in meetings kan gebruiken om te zien of je lekker bezig bent of niet’, aldus De Laive.

afbeelding van Ruben den Boer

Rubenden Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRuben