6 duurzame keuzes op het gebied van verpakking

6 duurzame keuzes op het gebied van verpakking

MVO
Redactie Baaz

Als bedrijf kun je eigenlijk niet achterblijven bij de tijdsgeest. De tijdsgeest op dit moment dicteert dat we ons bewuster moeten worden van onze ecologische voetafdruk en moeten doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om die voetafdruk zo veel mogelijk te beperken. Voor bedrijven zit daar ook prestige-element aan. Je kunt immers goede sier maken door duurzame keuzes te maken en deze ook te etaleren. Dat kan op verschillende punten, bijvoorbeeld door een elektrisch wagenpark of zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand. Maar ook de keuze voor de verpakkingsmaterialen die je gebruikt zijn van belang. We bespreken zes duurzame keuzes die je kunt maken op het gebied van verpakking.

Cellofaan zakjes

Plastic is in veel gevallen natuurlijk geen duurzame keuze voor verpakkingsmateriaal. Cellofaan zakjes bieden een goed alternatief voor het verpakken van zaken als cadeaus, cadeaubonnen, tickets of magazines. Ook kunnen ze op de zaak goed van pas komen om zaken als postzegels, parkeerkaarten en sleutels handig bij elkaar te bewaren. Ook voor het voorkomen van beschadigingen aan voorraden flyers, folders of brochures komen cellofaan zakjes van pas. Hoewel cellofaan erg lijkt op plastic, is het een stuk milieuvriendelijker dan plastic. Het wordt vervaardigd uit hout-, katoen- en hennepdeeltjes, een soort papier dus. Daarmee is het direct een stuk milieuvriendelijker dan plastic hoesjes. Ondanks dat het eruitziet als transparant plastic, is het wél biologisch afbreekbaar.

Composteerbaar karton

Opslagdozen en verzenddozen zijn gemaakt van karton. Dat is een natuurproduct dat geschikt is voor recycling. Wil je echter nog een extra stapje zetten op het gebied van verduurzamen, dan kun je ook kiezen voor een kartonsoort die gecertificeerd is voor compostering. Deze dozen zijn relatief snel biologisch afbreekbaar en kunnen dus zelfs nog van waarde zijn voor de natuur.

Geen onnodig grote verzendverpakkingen

Misschien heb je zelf wel eens iets besteld en geleverd gekregen die veel groter was dan het bestelde item. Probeer dit zelf te vermijden door verzenddozen in verschillende maten tot je beschikking te hebben. Je verspilt op deze manier niet onnodig veel karton en je verzending neemt dan minder ruimte in beslag. Maar wat wellicht nog belangrijker is, is dat je dan veel minder schokwerend opvulmateriaal in de doos hoeft te doen om het artikel dat je verstuurd te beschermen. Dit materiaal is namelijk vaak van plastic gemaakt en is daardoor niet bijzonder duurzaam. Hoe minder je ervan hoeft te gebruiken, hoe beter dus.

Statiegeld

Om hergebruik van verpakkingsmateriaal te stimuleren, kun je statiegeld heffen op je verpakkingen in plaats van het gebruiken van wegwerpverpakkingen. De meest voor de hand liggende voorbeelden hiervan zijn glazen en plastic flessen. Maar ook dozen en kratten kun je in bruikleen gebruiken door klanten er vooraf voor te laten betalen. Bij het retourneren van de verpakking kunnen ze dan hun statiegeld weer innen. Dat statiegeld moet wel reëel zijn. Dat wil zeggen dat de waarde ervan vertaald moet worden in de hoogte van het bedrag. Maak je het statiegeld te laag, dan nodig je mensen uit om jouw verpakking te houden in plaats van te retourneren.

Bioplastic

Heb je toch om wat voor reden dan ook plastic verpakkingen nodig? Kies dan voor bioplastic. Waar gewoon plastic gemaakt is van de fossiele brandstof aardolie, is bioplastic gemaakt van planten zoals aardappels, maïs of rietsuiker. Dit zijn hernieuwbare grondstoffen die steeds opnieuw aangeplant kunnen worden. Daarnaast is bij het produceren van sommige bioplastics de CO2-uitstoot lager dan bij gewoon plastic.

Gerecycled plastic

Een alternatief voor bioplastic is gerecycled plastic. Ook dit scoort in de productie niet slecht wat betreft grondstofgebruik en energiegebruik. Er zijn immers niet telkens opnieuw nieuwe grondstoffen voor nodig en het productieproces werkt anders omdat het basismateriaal er in feite als is. Wat het voor heeft op bioplastic, is dat bioplastic op dit moment nog maar weinig apart gerecycled wordt.

Het uitstellen van het maken van duurzame keuzes kan ook tot gevolg hebben dat je het aflegt bij de concurrentie. Als die wél werk maakt van verduurzaming, trekken ze de gunfactor weg bij jouw bedrijf. Daarom is het van belang om de concurrentie op dit gebied op z’n minst bij te blijven, maar het liefst zelfs voor te blijven zodat je de gunfactor naar jezelf toe trekt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie