7 tips voor een veilige internetomgeving

7 tips voor een veilige internetomgeving

Redactie Baaz

Internetveiligheid blijft een heikel punt. Vooral kinderen zouden een risicogroep vormen, stelt de organisatie van Safer Internet Day. Maar eigenlijk kan iedereen wel een veiliger internetomgeving gebruiken. Daarom zeven tips om je veilig online te begeven.

1. Wees niet te zelfverzekerd

Veilig surfen wordt gezien als iets vanzelfsprekends voor de digital native. Tips zijn alleen belangrijk voor senioren op cursus. Toch blijkt uit onderzoek van BIT dat veel jongeren en digital natives onbewust onveilig internetten. Zo'n 67 procent van de onbekende e-mails wordt door hen gewoon geopend en onbekende bestanden worden in 41 procent van de gevallen geopend. Jongeren denken door hun knowhow veilig te zijn, meer dan 90 procent zegt een malafide mail wel te zullen herkennen. Desondanks is 1 op de 10 jongeren wel eens slachtoffer geweest van cybercrime.

2. Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord

Het is een ouderwetse tip, maar wees creatief met je wachtwoorden. Veel sites geven gelukkig aan of je wachtwoord sterk of zwak is, maar lang niet altijd bieden ze deze service. Het vervelende aan veel verschillende wachtwoorden is natuurlijk dat je ze snel vergeet. Dat weegt echter niet op tegen het voordeel van verschillende wachtwoorden. Verander desnoods om de tijd je passwoorden. Google en Facebook bieden ook service als er iemand op je account probeert in te loggen, laat die meldingen ook een wake-up-call zijn voor veilig passwordgebruik.

3. Zet smart apparaten op een apart wifi-kanaal

Door het zogenoemde Internet of Things zijn meer apparaten dan je smartphone online. Ook je slimme koelkast, stofzuiger of zelfs auto hebben wifi nodig. Daarom is het belangrijk dat deze apparaten veilig zijn. Dat kan door een speciale smart router router te gebruiken, die als het ware bij de poort virussen en aanvallen tegenhoudt. Ook kun je kiezen om slimme apparaten op een aparte wifi te zetten. Op die manier fungeren ze niet als stepping-stone voor je laptop, smartphone of andere apparaten met meer gevoelige software en informatie dan slimme apparaten.

4. Wees alert met online betalen

Met bankierapps en online shoppen vindt betalingsverkeer steeds vaker online plaats. Dat maakt het leven natuurlijk gemakkelijker, maar zorgt er ook voor dat we beter moeten opletten. Op het web is een wildgroei ontstaan aan webshops. Om zeker te weten dat je echt betaalt voor producten, heeft de overheid een keurmerk gemaakt waar officiële webshops zich bij aan kunnen sluiten. Grote webshops bieden je vaak de mogelijkheid om achteraf te betalen, dan weet je tenminste zeker dat je pas geld neerlegt als je product in huis is.

Ook het overmaken van geld doen we al lang niet meer met een acceptgiro op de post. Banken verzinnen van alles om jouw geld en apps veilig te houden, maar zelf kun je ook opletten. De bank zal bijvoorbeeld niet zo snel mailen met een link, maar voor phishing ben je waarschijnlijk al vaak genoeg gewaarschuwd. Zorg er in de bankierapp voor dat je altijd een slotje ziet in de URL en je computer beveiligd is tegen aanvallen. In noodgevallen kun je altijd de bank bellen.

5. Het internet is geen café

Of het nu gaat om sexting, een racistische tweet of een gênante videoclip, sommige mensen gebruiken het wereldwijde web als een veredeld café en staan er niet bij stil dat sommige posts op Facebook en online foto's het internet nooit meer echt zullen verlaten. Uitspraken in de kroeg kunnen worden vergeten en zijn gezegd tussen je groep vrienden. Op het internet is het min of meer openbaar. Misschien lijkt iets online plaatsen op het moment onschuldig, maar achtervolgt het je jaren later op je nieuwe werk of valt het toch anders dan je verwacht had.

6. De juiste oplossing voor jouw surfgedrag

Het maakt niet uit hoe je verbindt en met welk device, er is altijd wel een oplossing die je beschermt tegen specifiek surfgedrag. Zo is het zaak om je goed te informeren over de browsers die beschikbaar zijn en bekend staan als veilig. Desgewenst kun je ervoor kiezen om via TOR te surfen. Het heeft impact op de snelheid van je verbinding, maar de securitylaag die TOR-browsers toevoegen is het waard. Ook encryptie heeft waarde. Dit geldt voor je bestanden, maar net zo goed voor je e-mail. Er zijn services die jouw e-mail standaard versleutelen. Denk bijvoorbeeld aan Hushmail. com of ZixMail.

7. Voor elke service een alternatief

We noemden zojuist al twee alternatieven voor services als Hotmail en Gmail die standaard je e-mail versleutelen, maar alternatieven zijn er praktisch voor elke online service die je gebruikt. Denk aan messengerservices als Crypto.cat en Pidgin.im als alternatief voor Facebook Chat bijvoorbeeld. Als je veel gebruik maakt van videoconferencingservices als Skype en Google Hangout, kun je deze vervangen met het veiligere Goober. Als laatste kunnen we niet om Tresorit heen. Deze secure storageoplossing is zo zeker van z’n zaak, dat zij een prijs van 10.000 dollar uitloven aan diegene die hun versleuteling van bestanden weet te breken.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie