AFAS Foundation en Liliane Fonds verlengen jarenlange samenwerking en breiden uit naar Kameroen
4-jarig programma ‘Zorgkompas’ moet revalidatiezorg verbeteren en ernstig tekort zorgprofessionals in gemeenschap aanpakken
Voor de tweede keer in ruim tien jaar slaan AFAS Foundation en het Liliane Fonds de handen ineen om een grootschalig probleem aan te pakken. Dit keer wordt met het vierjarige programma Zorgkompas de zorg voor kinderen en jongeren met een handicap in Kameroen aangepakt. Kameroen is een van de Afrikaanse landen die een enorme crisis doormaken op het gebied van beschikbaar en goed opgeleid personeel binnen de gezondheidszorg. Zo is uit statistieken gebleken dat maar liefst 86% van de Kameroense kinderen en jongeren met een beperking geen toegang heeft tot kwalitatief goede revalidatiezorg. In het hele land is er slechts 1 fysiotherapeut per 100.000 inwoners werkzaam; het land telt geen enkele ergotherapeut. Ter vergelijking: Nederland telt 1 fysiotherapeut per 1.000 inwoners. Zorgkompas bestaat onder andere uit meerjarige opleidingen voor fysiotherapeuten en ergotherapeuten op Bachelor- en Masterniveau en actieve samenwerking met de gemeenschap en de overheid.
Revalidatieverbetering vanuit de gemeenschap
Het programma Zorgkompas wordt in samenwerking met de lokale strategische partnerorganisatie van het Liliane Fonds, de Cameroon Baptist Convention Health Services (CBCHS), per direct opgezet om de revalidatiediensten in Kameroen vanuit de gemeenschap te verbeteren en uit te breiden. Voor fysiotherapeuten en ergotherapeuten in spe en CBR-werkers (Community Based Rehabilitation) komen er meerjarige diplomaopleidingen en samen met de overheid wordt een structuur opgezet waarbinnen deze beroepsgroepen erkend worden en carrièreperspectief krijgen.
“Goede samenwerking leidt tot grote impact”
Gerben Eversdijk, directeur van de AFAS Foundation: “De afgelopen tien jaar hebben we intensief met het Liliane Fonds samengewerkt. Gedurende die periode hebben we 35.000 Congolese kinderen met een beperking bereikt en kansen gegeven op een beter leven. Hiermee is bewezen dat een goede samenwerking leidt tot grote impact. Daarom slaan we nu opnieuw de handen ineen en staan we aan de basis van een 4-jarig ontwikkelingsprogramma. Juist in deze tijden, waarin de coronapandemie het nieuws beheerst, moeten we ons realiseren dat er meer problematieken in de wereld zijn. In Kameroen is het tekort aan goede revalidatiezorg een structureel probleem dat bij de basis aangepakt moet worden. Dankzij het concrete plan van aanpak en de samenwerking met CBCHS zijn wij ervan overtuigd dat we kunnen zorgen voor een hogere kwaliteit van leven voor degenen die dit het hardst nodig hebben.”
Steven van Berlekom, directeur van Liliane Fonds: “Ik ben er trots op dat we onze jarenlange samenwerking met AFAS Foundation voort gaan zetten en ik ben optimistisch omdat we met Zorgkompas écht een verschil kunnen maken. Samen bouwen we aan een nieuwe opleiding voor gemotiveerde mensen die een professionele rol ambiëren in de revalidatie van kinderen en jongeren met een handicap. Zorgkompas komt voort uit het tekort aan goed opgeleide en toegewijde professionals dat onze lokale partnerorganisatie CBCHS dagelijks ondervindt en in kaart heeft gebracht.
Dankzij de steun van AFAS Foundation en de deskundigheid van CBCHS kunnen we op den duur de kwaliteit van het leven verbeteren van duizenden kinderen met een handicap en van de gezinnen waarin zij opgroeien.”
Dezelfde rechten als kinderen zonder beperking
Zorgkompas moet ervoor zorgen dat lokale revalidatieprofessionals kinderen en jongeren met een handicap de beste zorg, of op z’n minst betere zorg kunnen bieden. Dit leidt er uiteindelijk toe dat deze kinderen en jongeren hun fysieke en psychosociale vaardigheden optimaal kunnen ontwikkelen en ouders en verzorgers hen beter kunnen ondersteunen. Ook richt het programma zich erop dat gemeenschappen respecteren, accepteren en erkennen dat personen met een beperking waardevol zijn en dezelfde rechten hebben als iedereen. Te vaak worden mensen met een beperking nog aan hun lot overgelaten of zelfs verstoten door de gemeenschap.