Auto van de zaak voor je werknemers – wat moet je weten?

Auto van de zaak voor je werknemers – wat moet je weten?

Redactie Baaz

Overweeg je je werknemers een auto van de zaak ter beschikking te stellen? Daar zullen ze ongetwijfeld blij mee zijn. Het is een geweldige secundaire arbeidsvoorwaarde waar ze veel voordeel van kunnen hebben. Voor je de knoop doorhakt, is het goed meer te weten te komen over wat een auto leasen voor werknemers inhoudt voor jou als de ondernemer. Wij laten een aantal belangrijke zaken de revue passeren.

Je houdt je werknemers tevreden

Om je werknemers tevreden te houden, moet je laten zien dat je ze waardeert. Je kunt dit doen door ze een loonsverhoging te geven, maar een auto van de zaak is ook een geweldige beloning, vooral als ze er privé mee mogen rijden. Het is een groot gebaar naar je werknemers toe en het is voor jou naar alle waarschijnlijkheid goedkoper dan het geven van een loonsverhoging. Houd er rekening mee dat zakelijk leasen wat anders in elkaar steekt dan private leasen.

De auto intrekken is mogelijk, maar niet altijd eenvoudig

Stel dat je auto’s hebt geregeld voor je medewerkers, maar er na een bepaalde periode achter komt dat het toch niet werkt. Het is mogelijk om je beslissing terug te draaien, maar dit gaat niet zomaar. Het is daarom belangrijk dat je dit recht goed geregeld hebt in de Gebruikersovereenkomst Auto van de Zaak of het vast hebt laten leggen in een andere regeling.

Arbeidsvoorwaarden mogen enkel gewijzigd worden wanneer je daar een zwaarwegend belang voor hebt, bijvoorbeeld wanneer je onderneming financiële problemen heeft. Ga dus goed van tevoren na of een leaseauto van de zaak de juiste secundaire arbeidsvoorwaarde is voor jouw medewerkers.

Wat kost een leaseauto?

Wat je kwijt bent aan het leasen van auto’s voor de zaak is afhankelijk van het leasebedrijf waar je mee in zee gaat en de auto’s die je leaset. Je zal de leasekosten en de brandstofkosten moeten betalen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je eventuele schade die de auto oploopt niet altijd kunt verhalen op de werknemer. Vaak ben jij degene die het eigen risico hiervoor moet betalen wanneer de schade optreedt tijdens werktijd.

Houd rekening met extra administratie

Het verstrekken van auto’s van de zaak aan je medewerkers zal je extra administratie geven. Denk bijvoorbeeld aan de bijtelling. Bijtelling moet betaald worden wanneer een werknemer meer dan 500 km per jaar privé rijdt met de auto. Het gaat vaak om 22 procent van de nieuwwaarde van de auto. Het is dus belangrijk dat de werknemer de gereden kilometers goed bijhoudt. De rittenregistratie zal vervolgens door de onderneming moeten worden gecontroleerd.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie