Bazen, pas op voor ‘work martyrs’

Bazen, pas op voor ‘work martyrs’

Redactie Baaz

In Amerika hebben ze een nieuwe term voor de workaholic: ‘work martyr.’ Dit zijn werknemers die extreem verslaafd zijn aan hun werk en daarmee zelfs hun gezondheid in gevaar brengen. Voor een gezonde werkomgeving zijn deze martyrs funest, houd daarom een oogje in het zeil.

Onderzoek naar tevredenheid op de werkvloer

Eerder dit jaar heeft Project Time Off ruim 5600 werknemers ondervraagd over hun tevredenheid over hun werk en werkomgeving. Uit dat onderzoek is gebleken dat ongeveer de helft van de werknemers niet tevreden is met hun baan of bedrijf. Wat ook naar voren kwam is dat 65 procent van de werknemers zich niet op zijn of haar gemak voelt om vrije dagen of om vakantie te vragen.

Work Martyrs 

Het rapport dat naar aanleiding van het onderzoek is opgesteld heeft de titel: ‘The Work Martyr’s Cautionary Tale report.’ Een ‘Work Martyr’ is een aanduiding voor een werknemer die geen gebruik maakt van zijn of haar betaalde vrije tijd en gewoontes heeft opgebouwd die van slechte invloed zijn op de gezondheid.

Angst 

Er zijn mensen die zich storen aan workaholics en dat dan uiten in de vorm van afschuw of jaloezie. Maar de meeste work martyrs werken niet met opzet zo hard en zo veel. Dit doen ze meestal uit angst. Ze zijn namelijk bang dat ze hun baan verliezen of ze vertrouwen anderen niet met hun werk. Daarom nemen ze ook geen vrije tijd omdat ze anders zoveel moeten inhalen als ze weer terug op het werk verschijnen. Je zou het dus makkelijk een aandoening, al dan niet een verslaving kunnen noemen.

Wat je kunt doen als baas

Opvallend genoeg kwam uit het onderzoek ook naar voren dat werknemers er juist naar streven om als een work martyr te worden gezien door hun baas. Ze zijn op zoek naar waardering, maar helaas is dit niet de juiste manier. Daarom is het ook erg belangrijk dat een baas of manager er iets aan doet. Entrepreneur helpt je een handje met deze vier tips.

1. Verzorg cross-trainingen zodat iedere werknemer meerdere taken kan uitvoeren, mocht dit nodig zijn. Zo haal je de zorgen weg bij mensen die geen vrije tijd willen nemen omdat ze dan bang zijn dat ze een berg werk moeten inhalen.
2. Focus op prestaties en niet op het aantal gewerkte uren. Veel mensen zijn bang dat het vragen om een vakantie als zwakte wordt gezien. Als je de focus verlegt en je vrije tijd ook opneemt in je bedrijfspolicy, voelen werknemers zich meer op hun gemak om vrije dagen aan te vragen.
3. Moedig werknemers aan om een gezonde balans tussen werk en vrije tijd te creëren. De meeste gezondheidsproblemen komen namelijk door een te hoge werkdruk en stress. Let er ook op dat mensen niet teveel, of het liefst helemaal geen werk mee naar huis nemen.
4. Geef werknemers regelmatig feedback. Veel werknemers geven aan dat ze niet precies weten of een baas of manager tevreden is over hun werk. Zorg voor een open en transparante communicatie op de werkvloer.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie