Belangrijke tips om cybercrime tegen te gaan
Als organisatie doe je er verstandig aan om te weten hoe je moet omgaan met cybercrime en informatieveiligheid. Sterker nog, het is geen overbodige luxe: twee op de drie cyberaanvallen is gericht op het midden- en kleinbedrijf. Hoe weet je of jouw organisatie voldoende maatregelen heeft genomen om cyberaanvallen af te slaan? In dit artikel delen we drie belangrijke tips. Lees snel verder!
Tip 1: zorg voor goede back-ups
Naast dat je moet zorgen voor een goede back-up van jouw gegevens, doe je er ook verstandig aan dat deze back-up offline staat of op een ander netwerk dat gescheiden is van jouw bedrijfsnetwerk. Te vaak komt het namelijk nog voor dat hackers in hun aanval ook de back-up meenemen, en dat betekent dat je jouw omgeving geheel vanaf nul opnieuw moet opbouwen.
Tip 2: voorkomen is beter dan genezen
En dan de tweede tip: zorg voor goede detectie van de aanval, zodat je kunt reageren. Als je snel weet dat je wordt aangevallen, kun je ook snel reageren door bijvoorbeeld apparatuur of verbindingen uit te zetten. Daarmee kan de schade vaak al enorm worden beperkt. Er is apparatuur waarmee je het waarschuwen en het reageren kunt automatiseren. Daarnaast is het goed om een actieplan te hebben liggen met daarin bijvoorbeeld communicatie naar jouw klanten of leveranciers om te voorkomen dat zij verdere schade ondervinden.
Tip 3: zijn jouw medewerkers goed op de hoogte?
Die communicatie is overigens een mooi bruggetje naar onze derde en tevens laatste tip: zorg dat jouw medewerkers weten welke risico’s er zijn, en dat ze weten wat ze kunnen doen om die risico’s te beperken. De meeste cyberaanvallen starten nog steeds met een menselijke fout. Geef daarom inzicht in waar het mis kan gaan en bedenk samen met je medewerkers wat goede maatregelen zijn.