Belasting op cryptomunten: met deze aspecten moet je rekening houden

Belasting op cryptomunten: met deze aspecten moet je rekening houden

Redactie Baaz

Veel cryptocurrency investeerders willen weten hoe de munten worden belast. In het bijzonder de bekende Bitcoin. Door de vele ingewikkelde namen en woorden die men moet begrijpen in dit gebied van beleggen zijn er veel vragen ontstaan. Het is belangrijk de belasting systeem van cryptomunten te begrijpen, want je wilt namelijk niet teveel aan belasting betalen. Hieronder zullen we veel voorkomende vragen zien over belastingaangifte en verdere uitleg omtrent dit onderwerp.

1. Hoe wordt Bitcoin belast?

Bitcoins worden volgens de officiële crypto richtlijnen belast als “bezittingen of vermogen”. Dus je zal gewoon normaal belasting moeten betalen aan de belastingdienst. Het kan vergeleken worden als belasting op een aandeel of een tweede huis. Lange termijn crypto activa investeerders hebben hierdoor de beste fiscale behandeling. Op de bitcoins die je langer dan een jaar hebt vastgehouden betaal je vermogenswinst als je het verkoopt. De vermogenswinst zal op lange termijn moeten worden betaald. In box 3 van de belastingaangifte kan je aangeven hoeveel en of welke soorten cryptomunten je in je bezit hebt.

2. Hoe meld ik Bitcoins op mijn belastingaangifte?

De bitcoin transacties en de inkomsten daarvan zal dan in box 3 van de belastingaangifte moeten worden ingevuld of gerapporteerd. Het hangt van de type transactie af, onder wat voor type inkomen of vermogenswinst de aangifte gezien zult worden. Let wel erop dat de cryptocurrency inkomen onder de juiste kolommen van het formulier wordt aangegeven.

3. Welke Bitcoin waarde moet ik invullen bij mijn aangifte?

Op de aangifte moet je de hoeveelheid die je op 1 januari van het jaar bezit invullen. De peildatum is dus 1 januari 2020 als je aangifte wilt doen over het jaar 2020. Als je over 2021 de aangifte wilt wordt de datum 1 januari 2021. Dit is hetzelfde met aandelen en spaargeld.
 

4. Welke koers van cryptomunten moet ik aanhouden voor de belastingaangifte?

Neem de koers dat op 1 januari om 00.00 uur wordt gebruikt. Het is onmogelijk zelf te kiezen welke koers je gebruik voor jouw belastingaangifte. Volgens de belastingdienst moet je de tijdstip kiezen dat het dichtst ligt bij de peildatum 31 december.
 

5. Wat is een meerwaarde? En hoe zit het met kapitaalverlies?

Bij meerwaarde heb je dat een belegging een hogere waarde heeft als je de waarde vergelijk met de aankoopprijs. Je zal belasting moeten betalen op de meerwaarde.

De vermogenswinst van bijvoorbeeld Bitcoin krijg je door de munt voor een hogere prijs, dan voor wat je ervoor heb betaald, te verkopen.

Kapitaalverlies krijg je als de cryptomunt voor minder geld, vergeleken met de aankoopprijs, wordt verkocht. De belasting zal dan worden verlaagt door dit verlies.
 

6. De crypto beurzen verschillen. Welke moet ik kiezen?

Volgens het ministerie van financiën kies je de “meest gebruikelijke beurs”. Er wordt niet precies gezegd om welke beurs dit gaat. Je kan aan de belastingdienst vragen welke koers je kunt gebruiken als je niet zeker bent. 

7. Wat gebeurt er als je geen cryptocurrency rapporteert?

De belastingdienst is bezig met het controleren van de cryptomunten dus het is heel belangrijk dat je het rapporteert op je inkomstenbelastingaangifte. Je bent verplicht alle inkomsten die belastbaar zijn te rapporteren en die te betalen, ook op cryptocurrency. Gebeurt dit niet zal de schuldige individueel dan rente, extra belasting of zelfs boetes moeten betalen. 

Je zult graag denken dat crypto transacties anoniem zijn en dat de overheid dit niet kan zien en controleren. Dit is namelijk niet waar, zo anoniem is het verhandelen van bitcoins weer niet. De belastingdienst kan de blockchain wel volgen ondanks het gedecentraliseerd is. Dus wees veilig.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie