Bespaartips voor ondernemers

Redactie Baaz
Als ondernemer komen er veel kosten op je af die behoorlijk in de papieren kunnen lopen. Het kan dus nooit kwaad om waar mogelijk te besparen, zeker in deze onzekere coronatijd. Met de onderstaande tips doe je dit op effectieve wijze.

Maak een overzicht van je kosten

Hoewel dit geen directe bespaartip is, kan het altijd helpen om een goed overzicht van alle inkomsten en uitgaven te maken. Door je kosten in kaart te brengen, kun je goed zien waar je prioriteiten liggen en waar je eventueel op kunt besparen. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar je abonnementen: heb je deze wel echt nodig of kan je het misschien ergens anders goedkoper afsluiten? Het is sowieso raadzaam om altijd de administratie op orde te hebben, zodat je nooit ongemerkt te veel betaalt.

Werk thuis in plaats van op kantoor

Tijdens de coronacrisis werd er massaal thuis gewerkt. En dit viel in goede aarde: veel Nederlanders zijn nu veel positiever geworden over thuiswerken. Bijna de helft (45 procent) wil ook na de coronacrisis thuis blijven werken. Uit onderzoek blijft ook nog eens dat werknemers productiever worden van het thuiswerken. Misschien is dit wel een mooi moment om na te denken in hoeverre je je kantoor écht nodig hebt. Een kantoor kan een flinke kostenpost zijn en is misschien wel helemaal niet zo essentieel als je denkt. Zeker als je een beginnend ondernemer of zzp’er bent of een klein team hebt, is thuiswerken absoluut het overwegen waard. Wellicht heb je thuis wel een mooie plek die je tot geschikte werkplek kunt transformeren. Je kunt er ook veel kiezen om deels thuis te werken: door een beperkt aantal mensen dagelijks naar kantoor te laten komen, kun je ruimte en dus geld besparen.

Kies voor refurbished producten

De gemiddelde ondernemer heeft op z’n minst een fatsoenlijke computer en/of laptop en telefoon nodig. Voor sommige mensen is het daarbovenop handig om een tablet te hebben. Zodra een apparaat kapot gaat of simpelweg aan vervanging toe is, kan het nogal een kluif zijn om een nieuw exemplaar aan te schaffen. Hier zit over het algemeen namelijk een flink prijskaartje aan. Tweedehands spullen zouden een optie kunnen zijn, maar je weet dan nooit zeker dat je kwaliteit in huis haalt. De oplossing zijn refurbished producten. De prijs is vergelijkbaar met tweedehands producten, maar omdat de telefoons en computers grondig worden nagekeken en opgelapt, is de kwaliteit als nieuw. Je kunt bijvoorbeeld speciaal naar zakelijke refurbished Apple-producten zoeken.

Auto kopen of leasen?

Heb jij een auto voor je bedrijf nodig? Dan zijn er verschillende opties. Zo kun je een auto kopen of leasen. Als je een auto in je bezit hebt of er één wilt kopen, kun je ervoor kiezen om deze op naam van de zaak te zetten of deze privé te houden en de kilometers te declareren. Daarnaast heb je ook nog de keuze tussen zakelijk en private lease. Er is niet één optie het goedkoopst, dat hangt heel sterk af van jouw situatie: hoeveel kilometers je rijdt en welke auto je rijdt bijvoorbeeld. Zet alles op een rij en kijk goed welke optie het voordeligst is voor jou. De kans is groot dat je hier flink op kunt besparen.

Neem je verzekeringen onder de loep

Nog iets wat ruimte in je budget kan opleveren, is het onder de loep nemen van je verzekeringen. Dit vergt wat tijd en moeite, maar loont vaak wel. Als je gedegen onderzoek doet naar wat elke verzekering allemaal dekt, zal je namelijk wellicht zien dat je voor sommige dingen dubbel verzekerd bent. Het is natuurlijk zonde van je geld en onnodig om oververzekerd te zijn. Ga ook met een kritisch oog door al je verzekeringen. Zijn de kosten het eventuele risico wel waard? Daarnaast zijn er soms extra kortingen beschikbaar als je meerdere verzekeringen bij dezelfde maatschappijen afsluit.

Maak gebruik van de aftrekposten Belastingdienst

Niet iedereen weet van alle aftrekposten die de Belastingdienst biedt. Als ondernemer zijn er flink wat aftrekposten waar je gebruik van kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigen- en startersaftrek of reiskostenaftrek. Het zou zonde zijn om daar niet van te profiteren, dus kijk goed waar je allemaal eventueel recht op hebt. Neem desnoods contact op met de Belastingdienst, mocht je er niet helemaal zeker van zijn.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie