Betere beeldkwaliteit in een videoconference? Zo doe je dat!

Betere beeldkwaliteit in een videoconference? Zo doe je dat!

Redactie Baaz
De kwaliteit van een videoconference hangt van diverse factoren af. Enerzijds heb je te maken met hardware. De kwaliteit van jouw laptop, webcam of microfoon staat centraal. Een webcam is onvergelijkbaar met een DSLR-camera van honderden euro’s, maar dat maakt het belang van belichting er niet minder op. Anderzijds kan de internetverbinding belemmeren. Biedt het netwerk onvoldoende capaciteit om kwalitatieve video of audio te streamen, dan is de kwaliteit van een webcam of microfoon verwerpelijk. 3CX, ontwikkelaar van een communicatiesysteem, biedt een innovatieve oplossing.

Hoe?

De host - ofwel aanmaker - van een videoconference kiest uit drie profielen, variërend van ‘Low’ (800 kbps) tot ‘Balanced’ (1800 kbps) en ‘Quality’ (3500 kbps). De profielen bepalen hoeveel data deelnemers kunnen inzenden. Wordt deze data beperkt, dan verlaagt de belasting op het netwerk van de host. Kwaliteitsverlies is minimaal - en stukken minder dan bij een haperende netwerkverbinding zou plaatsvinden.

Download

Op de onderstaande grafiek zie je hoeveel download-bandbreedte van elke deelnemer wordt gevraagd. Benodigde data stijgt niet geleidelijk. Je hebt minder data nodig dan je denkt, wat het mogelijk maakt om - ook met de meest gebrekkige netwerkverbinding - grote meetings te hosten.

Upload

Op de onderstaande, tweede grafiek zie je hoeveel upload-bandbreedte van elke deelnemer wordt gevraagd. Naarmate het aantal deelnemers oploopt, verlaagt de benodigde bandbreedte per deelnemer.

Dit fenomeen heeft een goede reden. Elke deelnemer wordt weergegeven op een klein paneel, met een weergave van de feed die zijn of haar webcam deelt. Hoe meer deelnemers, hoe kleiner het paneel. Naarmate het paneel verkleint, worden de details van de videoweergave moeilijker te zien.

Vanaf een bepaald moment doet videokwaliteit er minder toe. 3CX zet dit effect naar eigen hand door de bandbreedte van kleinere weergaven te beperken. De verandering merk je nauwelijks en maakt het mogelijk om zonder vertraging of onderbreking te overleggen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie