Bijna helft overweegt baan in het buitenland
Een internationale mindset is gelinkt aan succes in je carrière: Nederlanders die ooit in het buitenland gewoond hebben, hebben meer kans om voltijds aan het werk te zijn (60 procent) dan wie alleen in Nederland gewoond heeft (46 procent). En Nederlanders die openstaan voor werken in het buitenland of daar in het verleden voor openstonden, hebben meer kans om voltijds aan de slag te zijn (6 procent) dan wie die optie heeft uitgesloten (40 procent), blijkt uit onderzoek door YouGov voor TransferWise.
Jongeren meer gemotiveerd om in het buitenland te werken
Een internationale mindset in Nederland is echter vooral voorbehouden voor jongeren, want zij willen vaker in een ander land werken. 73 procent van de 18-24-jarigen zeggen dat ze een verhuizing al overwogen hebben, terwijl een overgrote meerderheid (70 procent) van de 55+’ers die optie nog nooit overwogen hebben en dat ook niet meer zullen doen in de toekomst.
De bereidheid om in het buitenland te werken verschilt ook per regio. Onderzoek toont aan dat Nederlanders in het noorden van het land minder bereid zijn om in het buitenland te werken, want maar 32 procent zegt dat ze al overwogen hebben om Nederland te verlaten. Dat cijfer is het hoogst in het westen (47 procent), gevolgd door het oosten (43 procent) en het zuiden (41 procent).
Vergeleken met sommige andere Europese landen staan Nederlanders meer open voor werk in het buitenland. Minder dan een derde van de Duitsers (29 procent) heeft gespeeld met het idee van werken in het buitenland en slechts 1 op de 3 Fransen zou werken buiten Frankrijk overwegen.
Niet te ver van huis
Op de vraag naar welke regio ze zouden gaan voor professionele redenen, antwoordde bijna de helft van de Nederlanders (44 procent) dat ze ergens in Europa willen blijven. De Europese top 3 bestaat uit Duitsland (11 procent), Spanje (8 procent) en het Verenigd Koninkrijk (6 procent). De Verenigde Staten en Australië waren ook populaire bestemmingen: 11 procent van de Nederlanders gaf aan dat die landen hun voorkeur hadden.
Ontsnappen aan het weer
Er zijn verschillende redenen waarom Nederlanders aangetrokken worden door een professioneel avontuur in het buitenland, sommige al vaker genoemd dan andere. Nederlanders die overwegen in het buitenland te werken of dat in het verleden overwogen hebben, willen vooral een breder wereldbeeld krijgen (48 procent) en in een beter klimaat leven (43 procent).
Een nieuwe taal leren of hun talenkennis verbeteren is ook een belangrijke motivatie voor bijna een derde (32 procent). Meer geld verdienen is niet doorslaggevend voor de meesten. Slechts een kwart (23 procent) noemen een beter salaris als motivatie.
Heimwee bleek het grootste obstakel te zijn voor werken in het buitenland. Meer dan 4 op de 10 (41 procent) Nederlanders noemde dat als obstakel. Jongeren zijn het meest optimistisch over de Nederlandse levensstijl. 1 op de 5 18-24-jarigen zeggen dat ze niet naar het buitenland zouden trekken omdat ze verwachten een betere werk-leven-balans te hebben in Nederland en ervan overtuigd zijn dat de levenskwaliteit thuis beter is. Bij 45+’ers zegt maar 1 op de 8 het daarmee eens te zijn.