Boekentips: Dit kun je leren van grote organisaties
Grote organisaties als Microsoft en Google begonnen ooit als klein bedrijf, en bereikten hun huidige positie met vallen en opstaan. Als it-beslisser en ondernemer kun je juist van hun fouten veel leren. Veel van de lessen die deze organisaties geleerd hebben, staan beschreven in diverse boeken.
Boeken over grote organisaties
Google – Hoe Google werkt
Toen executive chairman en ex-ceo van Google Eric Schmidt en voormalig SVP of Products Jonathan Rosenberg ruim tien jaar geleden bij Google kwamen, waren ze al ervaren managers uit de technologiesector. Maar wat bleek? De twee hadden nog veel te leren, aangezien Google dingen anders doet. Later gaven de twee voormalige Google-topmannen managementlessen aan Google-managers, die later ook openbaar werden gemaakt. In het boek staan deze lessen beschreven. Hoe innoveert Google bijvoorbeeld? En hoe stelt Google haar werknemers in staat om succesvol te zijn?
De Twitter story
Twitter begon als startup in Silicon Valley, maar dat ging anders dan bij de meeste jonge bedrijven. Waar veel technologische startups bestaan uit enthousiaste nerds die een programma ontwikkelen, waar later iemand geld in ziet, waren de nerds bij Twitter bedreven in het machtsspelletje. Zij herkenden het economisch potentieel al in een vroeg stadium, wat gevolgen had voor de loyaliteit en creatieve samenwerking binnen het bedrijf. In dit boek van Nick Bilton wordt de start en het verdere verloop van dit populaire sociale medium beschreven, inclusief alle ups en downs.
Mr. Amazon
Apple heeft Steve Jobs, Microsoft Bill Gates en Amazon heeft Jeff Bezos. Bezos werkte als Wall Street-handelaar, maar durfde in de jonge jaren van het internet opnieuw te beginnen als ondernemer met een magazijn in zijn garage. Dit kleine bedrijfje groeide uit tot de gigant die Amazon nu is. In Mr. Amazon wordt de geschiedenis van Bezos als ondernemer beschreven en wordt getoond hoe de ontwikkeling van het bedrijf samenspeelt met Bezos' grootse ideeën over competitie en innovatie. Auteur Brad Stone sprak hiervoor met Bezos zelf en een aantal (voormalige) Amazon-medewerkers.
Facebook (Ook bekend als The Social Network)
In oktober 2003 zaten Mark Zuckerberg en Eduardo Saverin op Harvard, een omgeving vol intelligente en ambitieuze studenten. De twee hebben geen geld en geen toekomstvisie, maar in 2010 is één van hen miljardair en het hoofd van de grootste sociale netwerksite ter wereld. In Facebook beschrijft Ben Mezrich het verhaal van de twee studenten die bijna per ongeluk het populairste sociale medium opstarten. Later is er ook een film gemaakt van dit boek: The Social Network, met Jesse Eisenberg als Zuckerberg en Andrew Garfield als Eduardo Saverin.
Barbaren van Bill Gates
Bill Gates heeft één van de grootste rollen gespeeld in technologie zoals we het nu kennen, en daar zijn zeker wat lessen uit te leren. In dit boek wordt het verhaal van Microsoft van binnenuit verteld. Welke strategieën en tactieken gebruikt Gates? Hoe heeft hij zijn bedrijf georganiseerd zodat het weet te overleven in de moordende concurrentiestrijd met andere multinationals als IBM, Apple en Netscape? Uit de verhalen van Microsoft-medewerkers uit de directe omgeven van Bill Gates ontstaat het beeld van een bedrijf dat geleid wordt door een grootse ondernemer.