Bouw jij geen pensioen op? Een gigantisch maar oplosbaar probleem

Bouw jij geen pensioen op? Een gigantisch maar oplosbaar probleem

Redactie Baaz

De meest recente cijfers van het CBS onderstrepen dat een kwart van alle Nederlandse ZZP’ers geen voorzieningen voor een pensioen getroffen heeft. ‘Nog niet aan toegekomen’, zegt ruim 27 procent. ‘En het probleem is nog jaren verwijderd’, voegt een vijfde toe. De stemming is laconiek. Te laconiek, wat ons betreft. Het probleem is nu. Maar misplaatst vertrouwen kunnen we niemand verwijten. Termen als ‘pensioenplicht’ en ‘actieplan’ rollen al jaren over de tong van het kabinet. Beleidsmakers komen wisselvallig met opties aanzetten, wat bij velen de schijn van veiligheid opwekt. Maar veiligheid ontbreekt. Verandert er niets, dan komen honderdduizenden ZZP’ers en werknemers voor een nare, jarenlange verrassing te staan.

Onderneem je, of werk je voor een onderneming die geen pensioenregeling voorziet, dan ben je verantwoordelijk voor een eigen pensioen. Regel je niets, dan ontvang je uitsluitend AOW, plus het eventueel in loondienst opgebouwde pensioen.

Op dit moment telt de AOW zo’n € 1.200,- per maand voor alleenstaanden en € 800,- voor samenwonenden. Het bedrag staat niet in steen. Reken je op de AOW, dan waag je een gokje. Zonder aanvulling hang je af van een inkomen dat bekend staat om zijn wisselvalligheid. Dit in tegenstelling tot werknemers met een gefaciliteerde pensioenregeling. Of zelfstandigen die het probleem aanpakken, in plaats van te duimen op een zoveelste, staatse actieplan of regeling.

Maar aanpakken, zegt Stichting van de Arbeid, dat doen we niet. Volgens het landelijke overlegorgaan tussen werkgevers en werknemers is de Nederlandse ondernemer bang voor de administratieve rompslomp en hoge advieskosten die een pensioenregeling met zich meebrengt. Dat blijkt uit het in juni gepubliceerde ‘Aanvalsplan’, onderdeel van de pensioendiscussie en bomvol maatregelen om het aantal ZZP’ers en MKB-werknemers zonder pensioen terug te dringen. Dit ‘Aanvalsplan’ spreekt de cijfers van het CBS niet alleen tegen. Dit ‘Aanvalsplan’ suggereert een oplossing die allang bestaat.

White label

De genoemde ‘basis-pensioenregeling’ is niets nieuws. Organisaties als Zwitserleven ondersteunen werkgevers sinds jaar en dag bij het regelen van de pensioenen van werknemers. Dergelijke organisaties bieden geen oplossingen voor gisteren, maar de komende twintig jaar. Oplossingen als de ‘White label’-variant die Zwitserleven via adviseurs aanbiedt.

'Sommigen werken hun hele leven zonder bij het pensioen stil te staan. Wordt het pensioen door de werkgever geregeld, dan vormt dit geen probleem. De honderdduizenden ZZP'ers en werknemers van start-ups en kleinbedrijven die het daarentegen zelf moeten doen, komen voor een nare verrassing te staan’, vertelt Arjen van Zanten, CEO van Zwitserleven PPI.

'De redenen voor het ontbreken van een pensioenregeling lopen uiteen. Maar dát iedereen kan baten bij een eenvoudiger en toegankelijker systeem is zeker. Niet over een maand, kwartaal of jaar, maar nu. Dus ontwikkelden we een online systeem dat kosten en tijdsbesteding terugdringt.’

De tool wordt inmiddels door diverse pensioenadviseurs aangeboden. Het systeem vervangt een deel van het noodzakelijke adviestraject dat je voorheen al gauw veel geld kostte. Nu doorloop je een online kennis- en ervaringstoets voor een fractie van die kosten. 

Actie

Probeer je het systeem zelf, dan begrijp je dat de witte vlek voor kleine ondernemingen niet nodig is. Vernieuwing voor kleine ondernemingen, waar keer op keer in beleidsplannen en rapporten op gedoeld wordt, ligt via White label allang op tafel. Werk je zonder pensioenregeling, dan houd je geen redenen meer over om niet tot actie te komen. Denk aan de toekomst. Het liefst vandaag nog.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie