Btw-tarieven opnieuw onder vuur
Nadat eerder al werd gepleit voor een opheffing van het lage btw-tarief, roept fiscalist Stef van Weeghel nu op om de twee tarieven onder te brengen in één enkel btw-tarief van 19 procent.
Van Weeghel is hoogleraar internationaal belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam en werkt daarnaast als fiscalist bij PWC. Hij is van mening dat om de lasten van arbeid serieus te verlagen, het enige financiële middel dat kan worden ingezet, de btw is. ‘Je kunt ook ruimte zoeken bij andere posten, maar de echte grote bedragen vind je in de btw’, vertelt hij aan Nu.nl.
Door het btw-tarief op 19 procent te plaatsen kan volgens de fiscalist zo’n acht miljard euro vrij worden gemaakt voor andere doeleinden. Overigens wil Van Weeghel niet dat alle producten die nu onder het lage btw-tarief vallen direct met een btw-verhoging te maken krijgen. Lagere inkomens zouden flink gedupeerd kunnen worden wanneer levensmiddelen ineens met een prijsverhoging te maken krijgen. ‘Negatieve inkomenseffecten voor lage inkomens kunnen ook worden gecompenseerd via de inkomstenbelasting of via de toeslagen’, aldus de fiscalist. Om deze groep tegemoet te komen moet het systeem van toeslagen in stand blijven. Volgens hem is het huidige stelsel te gecompliceerd en hebben veel mensen het idee dat de lasten op arbeid te hoog zijn.
Woensdagmiddag sprak Van Weeghel tijdens een hoorzitting voor de Tweede Kamer over de herziening van het belastingstelsel. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financien stuurde vorig jaar september al een brief aan de Kamer waarin hij enkele uitgangspunten voor een dergelijke herziening uiteen zet. Wiebes denkt tussen de drie en vijf miljard euro per jaar nodig te hebben om de inkomsteneffecten van de geplande hervormingen van het belastingstelsel op te vangen. Eerder riep Klaas Knot van De Nederlandsche Bank al op om het lage btw-tarief in te perken.