Ceo verdient 16 procent minder dan vijf jaar geleden

Ceo verdient 16 procent minder dan vijf jaar geleden

Redactie Baaz

Crisis, niet alleen de gewone man of vrouw krijgt er mee te maken, uit het Vlerick ceo-beloningsonderzoek 2013 blijkt dat ook ceo's van grote beursgenoteerde ondernemingen moeten inleveren. In Nederland is de daling over het afgelopen jaar 16 procent, in Frankrijk zelfs 27 procent.

Al vijf jaar voert Vlerick Business School het ceo-beloningsonderzoek uit onder 650 ceo's van beursgenoteerde ondernemingen in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Niet geheel verrassend blijkt dat de beloningen van de mensen aan de top flink hebben moeten inleveren. Nog altijd verdient de absolute eindbaas meer dan het dubbele dan de andere leden uit de Raad van Bestuur en meer en meer wordt er gebruik gemaakt van niet-financiële prestatiemaatstaven, aldus Vlerick.

Middenmoot

Vlerick heeft Nederland vergeleken met de ons omringende landen en we zitten precies in de middenmoot. De gemiddelde beloning (optelsom van salaris en variabele beloning) bedraagt in Nederland 2,47 miljoen euro. Duitsland en Engeland zitten daar boven met respectievelijk 3,1 en 4,71 miljoen euro, Frankrijk zit er net onder met 2,29 miljoen euro. In België komen ceo's er het meest bekaaid vanaf, al is dat een relatief begrip. Ze strijken gemiddeld 1,98 miljoen euro per jaar op.

Minder bonus, meer aandelen

Bonussen zijn in Nederland volgens Vlerick Business School aan de lage kant, het toekennen van aandelen(opties) is hier echter veel populairder dan in de meeste omringende landen. Alleen in Duitsland zit het percentage salaris in aandelen net als in Nederland op een kleine 50 procent. Het meest tot de verbeelding spreken de cijfers over de ontwikkeling van het salaris in het afgelopen vijf jaar: Duitsland -7 procent, Nederland -16 procent, België -17 procent, Frankrijk -27 procent. Ook daarin is Nederland dus een middenmoter.

Te weinig verbonden aan strategie

Professor Xavier Baeten, onderzoeksleider aan het Vlerick Executive Remuneration Research Centre, vindt dat de beloning nog altijd niet genoeg verbonden is aan de strategie: 'In de afgelopen 5 jaar is het aanzicht van de topsalarissen drastisch gewijzigd. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de crisis, maar vermoedelijk ook met de toegenomen regulering en wellicht ook met maatschappelijke druk. Positief is het toegenomen gebruik van niet-financiële performance-criteria, zoals leiderschapsstijl, duurzaamheid, werknemerstevredenheid. Wij zien daarin dat er meer focus is op de lange termijn.'

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie