Volvo introduceert autonoom rijden in 2014

Volvo introduceert autonoom rijden in 2014

eleni
Volvo brengt in 2014 de eerste vorm van autonoom rijden op de markt. Het gaat om een geavanceerd hulpsysteem waarmee de auto zijn voorganger in rijdend verkeer automatisch volgt.

Tijdens het komende Automotive Congress.NL op 11 juni legt Lex Kerssemakers, Senior Vice President Product Strategy bij Volvo Car Corp, het belang van autonoom rijden uitgebreid uit. Volvo streeft naar een duurzame samenleving en de ontwikkeling van een zichzelf bedienende auto speelt daar een rol in. Autonoom rijden geeft meer vrijheid achter het stuur en maakt rijden makkelijker, aldus Volvo. Daarnaast vermindert het het risico op verkeersongevallen en in bepaalde situaties wordt er tot vijftig procent brandstof bespaard, belooft het automerk. Doordat het verkeer beter doorstroomt, wordt de reistijd ook verkort.

Langzaam rijdende files

In de eerste plaats richt Volvo zich op autonoom rijden in langzaam rijdende files. 'Tijdens het Europese project SARTRE (Safe Road Trains For The Evironment) in 2012 hebben we echter aangetoond dat het ook mogelijk is om in colonne met snelheden tot 90 kilometer per uur autonoom achter elkaar te rijden', legt Lex Kerssemakers uit.

Kopers

'Wij zijn ervan overtuigd dat autonome voertuigen noodzakelijk zijn om de volgende generatie autokopers aan ons te binden', zegt Lex Kerssemakers. 'Vijftig procent van de automobilisten tussen 18 en 37 jaar is in voor een zelfstandig rijdende auto, blijkt uit recente studies. Ons doel is om een leidinggevende positie in te nemen op het gebied van autonoom rijden. Dat willen wij bereiken door verder te gaan dan concepten en geavanceerde technologie bereikbaar maken.'

Automotive Congress.NL

Lex Kerssemakers spreekt op 11 juni tijdens het Automotiv Congress.NL op de Technische Universiteit van Eindhoven. Het jaarlijkse congres, georganiseerd door AutomotiveNL, zal zo'n vierhonderd professionals uit de automotive-industrie en de mobiliteitssector trekken. Meer informatie over het congres is hier te vinden.

EleniHoefsloot | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanEleni