Corona brengt managers in verlegenheid

Corona brengt managers in verlegenheid

Redactie Baaz

Zelfsturing is al enkele jaren een trend, maar door corona is deze in een stroomversnelling gekomen. Veel managers zitten met hun handen in het haar. 'Ze beseffen dat ze weinig toegevoegde waarde hebben als ze niet over de schouders van hun medewerkers mee kunnen kijken’.

Door corona werken plotseling honderdduizenden Nederlanders thuis. Sommigen worden goed begeleid door een manager, anderen worden aan hun lot overgelaten. Lydia Bos is er niet verbaasd over. Ze is gespecialiseerd in leiderschap in zelfsturende organisaties en merkt dat managers het moeilijk hebben. Bos: 'Veel managers hebben geen idee hoe ze zich moeten opstellen tegenover hun medewerkers. Moeten ze elke dag bellen? Praktische tips geven of vooral motiveren?'

Bos herkent de verwarring uit haar dagelijkse praktijk als consultant en bestuurder. De afgelopen jaren zijn bedrijven steeds platter geworden. Overal zijn managers weggesneden, en niet alleen omdat ze duur zijn, maar ook omdat medewerkers hun werk prima zelf kunnen doen en weinig begeleiding nodig hebben. Met name bij overheidsorganisaties zijn massaal zelfsturende teams opgericht. Maar wat is precies de taak van de overgebleven managers? De fout die bedrijven hierbij volgens Bos maken, is te zoeken naar één type manager, de droommanager, maar die bestaat niet. 

Niveau van volwassenheid

In haar boek Echte leiders gezocht beschrijft Bos hoe bedrijven met zelfsturende teams erachter kunnen komen welk type leider men nodig heeft. Bos: 'Elke organisatie en elk team bevindt zich op een ander niveau van volwassenheid. Het ene team heeft een manager nodig die zich actief bemoeit met het dagelijks werk, het andere team een motiverende leider.' Bos ontwikkelde een model aan de hand waarvan organisaties kunnen nagaan in welke fase van ontwikkeling ze zich bevinden. Vervolgens kunnen ze zien welk type manager er nodig is. 

Bedrijven die net zijn begonnen met zelfsturing, hebben vooral managers nodig met een sturende, directieve stijl; een leider die een helder kader kan neerzetten hoe het bedrijf naar de stip aan de horizon komt.

Bedrijven die al veel ervaring hebben met zelfsturing, hebben vooral managers nodig met een verbindende stijl, die zorgt voor een veilige en transparante werkomgeving, waarin iedereen zijn rol durft op te pakken en eigenaarschap gaat tonen.

Grote ego's

Wat volgens Bos voor bijna alle managers in zelfsturende organisaties geldt, is dat het bij voorkeur geen grote ego's zijn die zich overal mee bemoeien, maar geïnteresseerde mensen die openstaan voor de ideeën van anderen en in staat zijn om mensen te motiveren. Bos: 'Een echte leider is iemand die inspireert, verbindt en luistert. En het moet niet gespeeld zijn: een echte leider is authentiek.’ 

Met alle praktijkvoorbeelden is Echte leiders gezocht een onmisbaar handboek voor iedereen die geïnteresseerd is in eigentijds leiderschap. 

Auteur

Lydia Bos ontwikkelde zich tot consultant en coach naast een carrière als directeur en bestuurder in verschillende sectoren. Ze is gespecialiseerd in het adviseren van organisaties die op zoek zijn naar een gezonde balans tussen leiderschap en zelforganisatie.

Specificaties

Titel: Echte leiders gezocht Leiderschap zonder hiërarchie
Auteur: Lydia Bos
Uitgeverij: Haystack
Prijs: 34,95
Uitgave: Gebonden 256 pagina’s

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie