COVID-19, hét startschot voor hybride werken
Organisaties zijn wereldwijd genoodzaakt om thuiswerk te omarmen. Maar zullen bedrijven er ook na de lockdown in slagen om een balans te vinden tussen thuiswerk en kantoor?
Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in de tweede Baaz-magazine van 2020, als onderdeel van de ‘Powered by WINMAG Pro’-katern. Alle artikelen in deze katern, waaronder dit artikel, zijn in samenwerking met de redactie van WINMAG Pro geproduceerd. Hieraan inherent is een inhoud die zich nadrukkelijk leent voor IT-professionals en providers.
De COVID-19 pandemie heeft tal van Europese bedrijven ertoe gedwongen om zich aan te passen aan thuiswerk. Bedrijven moesten zich van de ene dag op de andere plooien naar het nieuwe normaal. Technologie werd cruciaal om geconnecteerd te blijven met bedrijfsleiders, werknemers, klanten en supply chains.
Inmiddels worden de lockdownmaatregelen overal in Europa versoepeld. CIO’s proberen lessen te trekken uit de voorbije periode, en velen vragen zich terecht af hoe ze de samenwerking tussen en met en collega’s nog kunnen verbeteren. Enerzijds blijkt dat effectief werken op afstand wel degelijk mogelijk is. Anderzijds realiseren velen zich dat het persoonlijke contact van een kantooromgeving niet zo snel kan worden vervangen.
Ongeacht de manier waarop werknemers en organisaties reageerden op de crisis, is het duidelijk dat er van een ‘terugkeer’ geen sprake zal zijn. Virtuele meetings en werken op afstand: dat was eigenlijk al lang vóór de pandemie in opmars. Gartner voorspelde onlangs dat het aantal lijfelijke zakelijke meetings tussen nu en 2024 van 60 procent naar 25 procent zal dalen. De grootste drijfveer is het toenemende aantal thuiswerkers en een veranderende demografie.
Hybride werken
Nu we na de crisis weer op beide benen komen te staan, wordt het voor bedrijven alsmaar belangrijker om zich aan te passen aan het ‘hybride’ werken, waarbij er naar een balans tussen de thuis- en kantoorwerkplek wordt gestreefd. Technologie speelt hierbij een centrale rol. Bedrijven zoeken naar oplossingen die effectieve samenwerking en communicatie in beide werelden - fysiek en virtueel - mogelijk maken. Ook wanneer teams qua afstand verdeeld zijn, moet de kwaliteit van een meeting zo hoog mogelijk zijn. Bijvoorbeeld met draadloze camera’s, microfoons en apparatuur voor het streamen van kwalitatieve audiovisuele content. Vandaar zien we een verhoogde vraag naar oplossingen als onze ClickShare Conference, een apparaat dat technologie om beter samen te werken in een vergaderruimte combineert met de mogelijkheid om te verbinden met collega’s over de hele wereld.
Bring Your Own Meeting
De ‘Bring Your Own Meeting’ trend werd in de afgelopen jaren steeds duidelijker. Werknemers willen vooral een video conference opzetten van op hun eigen laptop, in plaats van gebruik te maken van de - vaak complexe - apparatuur van de meeting room zelf. De flexibiliteit en het gebruiksgemak van de laptop zijn hierbij doorslaggevend.
Gebruikers willen de vrijheid om hun eigen conferencingtool te gebruiken. Nu werknemers terugkeren naar kantoor willen ze die flexibiliteit niet meer opgeven, en dus belooft de Bring Your Own Meeting trend een nog grotere vlucht te nemen. Hoewel we nooit hadden kunnen voorspellen wat de pandemie teweeg zou brengen, is het juist deze vraag naar flexibiliteit die ons aanspoorde om een oplossing als ClickShare Conference te lanceren.
Zoeken naar balans
De mogelijkheid om virtueel samen te werken belooft de werk-privébalans van velen te verbeteren. De lockdown heeft aangetoond dat virtuele meetings even productief en creatief kunnen zijn als fysieke meetings. Waarschijnlijk zullen werknemers daarom meer keuzevrijheid krijgen in waar zij willen werken. En ook zakenreizen zouden zomaar door online conferencing vervangen kunnen worden, wat reistijd, kosten en uitstoot vermindert.
De reacties op de maatregelen en meningen over de terugkeer naar kantoor lopen uiteen. Sommigen duimen op een bedrijfsbeleid dat afstandswerk toestaat. Anderen tellen af tot het moment waarop ze collega’s weer op de zaak mogen treffen. Met een beetje geluk herkennen bedrijven het feit dat thuiswerk niet gelijkstaat aan productiviteitsverlies, en zetten bedrijven zich in om een gebalanceerde aanpak na te streven. Zakendoen blijft mensenwerk. Maar balans - mogelijk gemaakt door de juiste technologie - staat centraal.