Cryptofondsen groeien substantieel

Redactie Baaz
De komst van cryptovaluta en de daarmee samenhangende techniek wordt intussen beschouwd als één van de grootste technologische revoluties ooit. Cryptovaluta zullen de wereldwijde financiële markt voorgoed veranderen en nemen in hun kielzog een groot aantal andere processen mee, met als gevolg een compleet nieuwe werkwijze die zich uitstrekt over vele branches.

Hoewel er inmiddels diverse succesvolle cryptovaluta bestaan, kan een groot deel van het succes van deze ontwikkeling aan de bitcoin worden toegeschreven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat grote investeerders het bitcoin nieuws momenteel op de voet volgen. Ook staat inmiddels wel vast dat dit geen tijdelijke hype is, maar een blijvertje.

Wat is een cryptofonds?

We kennen allemaal de reguliere beleggingsfondsen, zoals aandelenfondsen en vastgoedfondsen. Samen met andere beleggers steek je ergens geld in en als de waarde van het betreffende object stijgt, profiteer je daarvan mee. Bij cryptofondsen investeer je gezamenlijk in zogenoemde crypto assets. Een belangrijk verschil hierbij is dat je niet een aandeel van het systeem verwerft, maar alleen deelt in de financiële effecten. Simpel gezegd, wanneer het fonds tegen een gunstige koers bitcoin of andere cryptovaluta heeft aangekocht en de waarde van deze virtuele munt is flink gestegen, dan profiteren alle deelnemende investeerders hiervan, maar eigenaar van de bitcoins worden ze zelf nooit. Doorgaans geldt voor dergelijke fondsen een minimale inleg en wordt vanuit het fonds in verschillende crypto assets belegd.

Zo snel kan het gaan

Een bekende speler in deze relatief nieuwe markt is Grayscale Investments. In de zomer van 2020 werd bekend dat deze cryptofondsbeheerder erin was geslaagd om het beheerde vermogen in minder dan twee weken tijd met maar liefst een miljard dollar (!) te vergroten. Het betrof een vergroting met ongeveer een kwart, dus we spreken hier echt over substantiële bedragen in zeer korte tijd. Het blijft uiteraard zaak om altijd goed de vinger aan de pols te houden, want beleggen brengt hoe dan ook altijd risico’s met zich mee. Het kapitaal van Greyscale Investments werd voor een groot deel vergaard dankzij de goede resultaten van de bitcoin en ethereum, andere cryptovaluta waarin geïnvesteerd werd zijn Horizen, Litecoin, Stellar Lumens, XRP en Zcash.

Bitcoin koploper

Wanneer we kijken naar de groeicijfers van de cryptofondsen, valt op dat die min of meer een gelijke tred houden met de waardestijging van de bitcoin. We kunnen daarmee stellen dat de bitcoin echt de toon zet in de cryptofondsenwereld.

 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie