De beste starter ever!
Wat maakt jou een succesvolle starter?

De beste starter ever!

Redactie Baaz
Goede voornemens bij een nieuwe start, wie heeft ze niet? Die kilo’s moeten er nu echt af en ik ga vanaf vandaag gezond eten en ik neem een abonnement op de sportschool. Dat geldt ook voor starters. Helaas halen steeds minder het eerste ondernemersjubileum.

De sportscholen hebben de meeste nieuwe leden als het nieuwe jaar weer is begonnen. Ik sport al vijftien jaar bij dezelfde sportschool en het is elk jaar weer grappig om samen met mijn vaste sportmaatjes de nieuwe fanatiekelingen te zien starten die na een paar maanden weer en masse afhaken. Ditzelfde zie je ook bij starters van bedrijven, alleen zien we daar zelfs een verdrievoudiging van het aantal starters sinds 2005. Waren er toen nog slechts 50.000 starters per jaar, vorig jaar waren er het maar liefst 150.000. Goed voor de economie zou je zeggen, want het mkb is toch de motor. Helaas, er halen er steeds minder het eerste ondernemersjubileum. Waar vroeger iets meer dan vijftig procent na vijf jaar nog bestond, is dat met name onder de zzp-ers (zo’n 98 procent van alle starters) nog slechts zo’n 30 procent na vier jaar…

Sleutel tot succes

Wat maakt je nu tot een geweldige starter en uiteindelijk gevestigd ondernemer? Over welke vaardigheden dien je te beschikken en welke andere wezenlijke randvoorwaarden dienen aanwezig te zijn? Die sleutel tot succes moet toch zeker bestaan? Daar zijn onwijs veel boeken over volgeschreven en ontelbare initiatieven voor ontwikkeld. Eén ding is zeker, je moet in ieder geval beschikken over het nodige lef om te starten. I have a dream, but it’s also good to be realistic… Een goede stip op de horizon, onwijs veel doorzettingsvermogen, innovatief vermogen en goed kunnen rekenen. Een paar wezenlijke kenmerken van een goed ondernemer.

Nu heb ik de afgelopen twintig jaar met mijn bedrijf zo’n 25.000 ondernemers bijgestaan waarbij het niet goed ging, dus ik heb vele oorzaken van het falen de revue zien passeren. Op nummer één staat het gebrekkige financiële inzicht, terwijl het volgens zeggen van de ondernemer vaak aan de crisis heeft gelegen. Nu wil dat niet zeggen dat als je de financiën volledig in je vingers hebt, je meteen de sleutel tot succes hebt gevonden. Accountants zijn immers niet de topondernemers van deze wereld…. Helpen doet het wel. Verschil weten tussen omzet en winst, scheiding maken tussen zakelijke en privé uitgaven. Ik ben te veel ondernemers tegengekomen die hierover struikelden. Op zich ook geen wereldramp, als je maar weer kunt opstaan en doorgaan.

Andere oorzaken zijn: gebrek aan innovatief vermogen of te laat reageren op een veranderende markt, krimpende markt, te snel gegroeid, ruzie met zakelijk partner, ziekte van de ondernemer. Vaak zie je ook dat de ondernemer te lang eigenwijs doormoddert. Ondernemen is eenzaam, je bent uiteindelijk verantwoordelijk voor je eigen keuzes, maar het is wel raadzaam om goede mensen in je omgeving te hebben (zakelijk of privé) die jou de spiegel kunnen voorhouden en advies durven geven. En als je als ondernemer dan ook nog in die spiegel durft te kijken, dan ben je eind goed op weg. Want uiteindelijk leer je het meeste van je fouten, als je ervan durft te leren. Ofwel, kwestie van learning by doing!

Over Jacqueline Zuidweg

Jacqueline Zuidweg (1965) is oprichter en directeur van Zuidweg & Partners B.V., én Zakenvrouw van het Jaar 2012. Toen zij als juriste bij een adviesbureau voor het mkb constateerde dat er in Nederland geen goede schuldhulpverlening voor (ex-)ondernemers was, startte zij Zuidweg & Partners B.V. In 2012 werd zij uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar en sinds 2013 is Jacqueline bestuurslid van Stichting Jong Ondernemen ter stimulering van het ondernemerschap in het onderwijs. Van haar hand verscheen het boek 'Valen, opstaan en weer doorgaan!'.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie