De eetbare koffiekop: van gimmick naar volwaardig duurzaam alternatief
De eetbare koffiekop wint snel aan populariteit. Waar het een paar jaar geleden nog werd gezien als een gimmick omarmen steeds meer bedrijven het als een volwaardig alternatief voor de bekende en inmiddels in de ban geraakte koffiebekertjes.
Sinds de Europese Unie de nieuwe Single Use Plastics regelgeving hanteert waardoor het niet meer is toegestaan plastic houdende bekertjes eenmalig te gebruiken zijn veel bedrijven op zoek naar alternatieven. En de eetbare variant wint aan populariteit.
Praktisch, bijzonder duurzaam
Een van de producenten van dergelijke eetbare koffiekopjes is het Bulgaarse Cupffee. Zij zien in Nederland een toenemende interesse in hun product. Cupffee levert koffiekopjes in twee maten, 110ml en 220ml. Ze worden volledig duurzaam geproduceerd, bestaan uitsluitend uit natuurlijke, lokaal geproduceerde ingrediënten en zijn 100% vegan. De CO2-voetafdruk is 4 keer kleiner dan die van de wegwerpbekertjes die in de praktijk bovendien zelden worden gerecycled.
Opvechten tegen vooroordelen
Toch merkt ook Cupffee dat er nog veel vooroordelen leven rond de eetbare koffiebeker. In tegenstelling tot wat veel mensen verwachten zijn de bekers van Cupffee, dankzij het unieke recept tot wel een dag lang lekvrij en beïnvloedt de krokante wafel de smaak van de koffie, thee of warme of koude chocolademelk niet.
Veranderren van gewoonten…op een leuke manie
Het gaat Cupffee om meer dan alleen het aanbieden van een duurzaam alternatief. ‘Het gaat vooral ook om het doorbreken van patronen. Wegwerp bekertjes zijn zo lang zo vanzelfsprekend geweest en het resultaat is een enorme berg afval.’, zegt oprichter Miroslav Zapryanov. ‘Dit probleem is alleen op te lossen wanneer we in staat zijn deze gewoontes te doorbreken. Onze eetbare bekertjes maken het mogelijk je bakje koffie in de ochtend te combineren met een snack. Er is geen recycling nodig want je eet je bekertje dus gewoon op. Gooi je het bekertje toch weg, geen probleem want binnen 2 weken is het volledig gecomposteerd. Op die manier kunnen we samen, bekertje voor bekertje de wereld een beetje groener maken.