De feestdagen 2021 komen eraan: laat zien dat je je werknemers en/of relaties waardeert

Redactie Baaz

Het is inmiddels oktober en dat betekent dat de feestdagen langzamerhand weer in zicht komen. Dit is een mooi moment om te laten zien dat je je werknemers en/of relaties waardeert. We geven je een aantal tips hoe je dit doet. 

Kerstpakketten

Heb je medewerkers in dienst? Dan zijn kerstpakketten dit jaar nóg belangrijker. Dit jaar stond wederom in het teken van corona en de kans is groot dat er veel thuisgewerkt is. Hierdoor kan het absoluut geen kwaad om je werknemers eens te extra te bedanken voor hun inzet en daar is een kerstpakket een uitstekend middel voor. Het is niet alleen leuk om medewerkers te verrassen met een goed kerstpakket, je kunt er ook de band met je relaties door versterken.  

Je kunt de kerstpakketten natuurlijk zelf samenstellen, maar het is misschien wel zo makkelijk om voor een kant-en-klaar kerstpakket te kiezen. Er is tenslotte meer dan genoeg keuze. Bekijk de kerstpakketten eens op je gemakje en kies het pakket dat het beste bij jouw bedrijf past. Met eet- of drinkbare producten kun je in ieder geval niet snel de plank misslaan, mits het écht lekkere delicatessen zijn. 

Heb je niet het budget om kerstpakketten te sturen? Dan kun je ook overwegen om een los cadeautje te sturen, dat slaat minder snel een gat in je budget. Je kunt dat bovendien zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Zo zal een fles wijn of iets anders lekkers al een leuke verrassing zijn. 

Goed om te weten: als btw-plichtige ondernemer kun je de door jou betaalde btw op kerstpakketten en geschenken aftrekken. Hier zit wel een grens op: als een werknemer of relatie meer dan 227 euro per jaar aan kerstpakketten of geschenken ontvangt, is de btw niet meer aftrekbaar. 

Verstuur een kaart

Kun je je helemaal geen cadeau veroorloven? Dan zijn er nog steeds mogelijkheden om iets te doen. Een kaart sturen kost namelijk bijna niets en is toch een mooie manier om te laten zien dat je aan je werknemers en relaties denkt. Het heeft het meeste effect als je een persoonlijke kaart stuurt. Bedenk zelf maar hoe het is om een persoonlijke versus een algemene kaart te ontvangen. Een persoonlijke kaart roept een veel specialer gevoel op. 

Heb je veel werknemers en/of relaties en heb je geen tijd om persoonlijke kaarten te schrijven? Zorg dan ieder geval dat de kaart die je rondstuurt een leuke boodschap bevat. Ga niet te diep in op de prestaties van je bedrijf, het gaat echt om het bedanken van je werknemers/relaties. 

Kerst- en nieuwjaarskaarten worden tegenwoordig vaak online gestuurd, maar de kans dat het ongelezen in de prullenbak verdwijnt is best groot. Een ouderwets kaartje is veel leuker! En juist omdat zoveel bedrijven online kaarten sturen, spring je er eerder uit met een fysieke kaart. 

Organiseer een kerst- of eindejaarsborrel 

Vorig jaar was er door de coronacrisis geen ‘normale’ kerst- of eindejaarsborrel mogelijk. Er werd wel het een en ander georganiseerd via platforms als Zoom, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde. Dit jaar zijn er – zoals er het nu uitziet althans – weer meer mogelijkheden. Een mooie gelegenheid om goed uit te pakken. Je viert het tenslotte eigenlijk voor twee jaar! 

Je kunt eventueel vragen of je medewerkers het leuk vinden om te helpen met organiseren. Zo betrek je je team bij de kerstborrel én hoef je het niet helemaal alleen te doen. Win-winsituatie dus!

Belangrijk is dat je op tijd de uitnodigingen verstuurt. Het is tenslotte een drukke periode, dus als je ze te kort van tevoren op de hoogte brengt, is de kans groot dat een aantal mensen al iets anders in de agenda hebben staan. Dat zou natuurlijk zonde zijn. De uitnodiging ongeveer zes weken van tevoren sturen is een mooie richtlijn. 

Ben je nog huiverig om een kerst- of eindejaarsborrel te organiseren, omdat je bang bent dat dit flink in de papieren loopt? Je houdt het budgetvriendelijk door de borrel op kantoor in plaats van op een locatie te houden. Als je het een beetje feestelijk aankleedt en voor drankjes en eventueel hapjes zorgt, kan het minstens zo leuk zijn!

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie