De huizenmarkt heeft nieuwe huizen nodig
De woningbouw in Nederland is stil komen te liggen door de grote hoeveelheid regels die we in dit land hebben. De huurmarkt word verpest, omdat huurders door alle regels hun panden verkopen. Ook het doorverkopen in de huizenmarkt wordt geblokkeerd doordat er te weinig bouwvergunningen worden toegekend.
Druk bij banken
Door de mislukte formatie hebben we geen licht meer aan het einde van de tunnel. De kiezers hebben dit keer duidelijk gesproken. De VVD regelt de economie, de PVV houd zich bezig met de migratie, de NSC regelt de bestuurscultuur en de BBB regelt de stikstofcrisis. Het zag er zo simpel uit. Maar van de politiek hoeven we voorlopig waarschijnlijk weinig te verwachten. Van de grootbanken hoeven huiskopers ook niet veel te verwachten. Nadat hun megamarges zijn gepubliceerd, voelen de banken de druk van de overheid, consumentenorganisaties en DNB. De vraag naar een verhoging van de spaarrentes groeit hard. Grootbanken hebben het ook erg moeilijk met de balans tussen spaarrentes en concurrerende hypotheekrentes. Banken zijn niet in staat om onafhankelijk advies te geven. Ze streven er voornamelijk naar om hun eigen producten te verkopen.
Regiepartijen nemen initiatief
Zonder de ballast van conflicterende belangen, nemen regiepartijen het initiatief en bepalen ze de koers. Zij kijken naar wat huizenkopers willen en nodig hebben, veranderen stugge regels en ze bieden een snel en goed proces. Regie partijen openen het pad voor financieel adviseurs om voor hun klanten de beste hypotheekoplossingen te vinden. In een tijd van instabiliteit op de huizenmarkt is een onafhankelijk hypotheekadvies iets om aan vast te houden voor bedrijven en consumenten.
Doorstroom in de huizenmarkt
Dit veranderd alleen niet dat wij als consument nog steeds niet verantwoordelijk zijn voor het cruciale proces van doorstroom. Het afnemende aantal bouwvergunningen in 2023 resulteerde in een afname van 32% in het segment opstromer nieuwbouw. De daling van -27% opstromers naar duurdere bestaande woningen wordt veroorzaakt doordat potentiële opstromers de woningen bezet houden. Op deze manier stopt het volledige proces van doorstroming.
Bakstenen als bouwstenen voor verandering
Het is noodzakelijk dat de bouw weer op gang komt. Dit vereist een duidelijke visie, bakstenen zijn namelijk niet alleen essentieel om het tekort aan woningen aan te pakken. Nieuwe woningen dragen ook bij aan het stabiliseren van de huizenprijzen en het verlagen van de huurprijzen, door een groter aanbod. Op deze manier bieden we betere mogelijkheden voor mensen die anders geconfronteerd worden met onbetaalbare hypotheken en huurprijzen. Uiteraard plukt ook de hypotheekmarkt hiervan de vruchten, aangezien een grotere doorstroming en dus de beschikbaarheid van meer betaalbare woningen leidt tot een toename van de hypotheekproductie, zowel binnen als buiten het NHG-segment.