Discriminatie bij sollicitaties nog aanwezig
Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Utrecht blijkt dat een niet-westerse sollicitant minder vaak wordt uitgenodigd op gesprek. Terecht komen op de arbeidsmarkt lijkt bijna kansloos voor iemand met een migratieachtergrond.
Onderzoek naar discriminatie
De Universiteit van Amsterdam en Universiteit Utrecht stuurden ruim 4.000 nepsollicitatiebrieven naar bedrijven om te kijken wat er zou gebeuren als zij sollicitanten verzonnen die de Nederlandse nationaliteit aanvroegen, maar een andere moedertaal bezaten. Uiteindelijk bleek dat voor sollicitanten met een Nederlandse achtergrond de kans 30 procent groter was om benaderd te worden dan voor sollicitanten met een migratieachtergrond.
Migratieachtergrond
Het valt bijna op dat hoe groter de afstand is, hoe kleiner de kans is dat de persoon wordt uitgenodigd. Ook religie speelt een rol binnen de keuze van werkgevers om iemand aan te nemen, wat als discriminatie gezien wordt. Uit het onderzoek bleek dat het woordje ‘moslim’ al een duidelijk verschil maakte of iemand werd uitgenodigd.
LEES OOK: 3 tips voor bij het solliciteren met een arbeidsbeperking
Curriculum Vitae
Of de fictieve sollicitant nou een foto of aanbevelingen had toegevoegd, niets bleek het gat te dichten tussen de kansen voor iemand met een Nederlandse achtergrond of iemand met een migratieachtergrond. Alle fictieve sollicitanten hadden een Nederlandse achtergrond en opleiding, maar waren niet geboren in Nederland. Verder onderzoek moet meer uitwijzen over dit fenomeen.