Dit is de NETGEAR Nighthawk R7000P
Als geen ander beheerst NETGEAR met haar netwerkapparatuur menig huiskamer dan wel kantoor. Niet gek, want binnen elk segment en elke prijscategorie heeft NETGEAR wel een product die andere producten binnen diezelfde categorie naar de kroon steken. Wij gingen aan de slag met de NETGEAR Nighthawk R7000P-router.
Met de Nighthawk R7000P presenteert NETGEAR een prettige instapper. Betekent dit minder voor minder? Het is maar hoe je het bekijkt.
Behuizing
Eerdere iteraties van de Nighthawk-routers waren behoorlijke gevaartes. Daar is weinig aan veranderd, wat niet zo gek is, want wie hard rijdt heeft een grote motor nodig. Dat gaat ook op voor deze router, die flink is maar toch erg mooi gestyled. Het is een apparaat dat gezien mag worden. Aan de achterkant bevinden zich drie antennes, een WAN-poort en vier LANpoorten. Ook heb je aan de achterkant de beschikking tot een USB 2.0-poort, terwijl zich aan de voorkant een USB 3.0-poort bevindt.
Opvallend is het hoge aantal LED’s aan de bovenkant van het apparaat. Naast de reguliere status-LED’s van de LAN-poorten vind je hier ook aparte LED’s voor de 2,4GHz en de 5GHzband, plus LED’s voor beide USB-aansluitingen. In eerste instantie leek ons dit overkill, maar grappig genoeg bleek het ook prettig om met een enkele blik naar de router de status van je netwerk te checken. Storen de LED’s je toch? Geen probleem, ze zijn gewoon uit te schakelen.
Specificaties
De router is voorzien van een 1GHz dual core-CPU en heeft 256MB aan intern geheugen en 128MB aan flashopslag aan boord. De R7000P is een dualband-router, met een wifisnelheid van 1625Mbps over de 5GHz-band en 600Mbps over de 2,4GHzband. Met MU-MIMO kan de router met meerdere cliënten tegelijk praten, waardoor de beschikbare bandbreedte optimaal gebruikt wordt. Het maakt dan in principe niet meer uit hoeveel mensen er op een netwerk streamen, de router is niet meer de bottleneck van een fatsoenlijke datastroom.
Installatie
Het is ons al eerder opgevallen, bijvoorbeeld bij NETGEAR’s Orbisysteem en andere netwerkapparatuur als de Nighthawk X10 R9000 en de ReadyNAS-serie, maar het bedrijf heeft tijd nog moeite bespaard voor een zeer gebruiksvriendelijke omgeving voor de installatie en de overige setup. Je sluit de router simpelweg aan op je netwerk en surft naar de routerinstellingen via de browser. Dat kan via het IP-adres of door routerlogin.net als adres te gebruiken. Vervolgens detecteert de router zelf hoe het is verbonden met je netwerk, dus of deze direct is aangesloten op de modem of als hub dient binnen een grotere setup. Hierop geeft het device aanbevolen instellingen weer die passen bij jouw netwerk. Dit zal met name minder technisch onderlegde gebruikers aanspreken.
Prettig is dat deze instellingen je niet opgedrongen worden en slechts suggesties blijven. Mensen die liever hun netwerk tot op de byte zelf inrichten kunnen ook gewoon all-out gaan, zoals altijd het geval is bij NETGEAR.
Wel zo prettig, want vaak hebben bepaalde applicaties of devices gewoon prioriteit, wat gemakkelijk te configureren is via dynamic QoS.Naast de wizards biedt NETGEAR ook de Up-app aan. Via deze app kun je je router volledig installeren, configureren en beheren. En net als de browserinterface van de router is deze app weer zeer gebruiksvriendelijk.
Bizar groot bereik
We testten de router op bereik in de praktijk in een middelgrote kantoorruimte over diverse verdiepingen en het zou ons verbazen als mensen met een normaal huis of kleine tot middelgrote kantoorruimtes last zullen hebben van dode punten. Natuurlijk, het bereik is niet overal even sterk, maar als een constante verbinding noodzakelijk is heb je nog de beamforming-functionaliteiten waarmee je zekere connecties toewijst aan gespecificeerde devices.
Flexibel inzetbaar
Interessant is de koppeling aan diverse NETGEAR-services die met de router integreren. Neem bijvoorbeeld ReadySHARE, een app waarmee je de router inzet als hub in je netwerk. Je sluit dan externe opslag via USB aan en kunt probleemloos vanaf elk apparaat je eigen content benaderen.
Ook ReadyCLOUD is een service die zeer veel mensen zal aanspreken. Je maakt van de router dan het middelpunt van je eigen persoonlijke cloud door externe opslag aan te sluiten op de router. Hier kun je ook webservices als Google Drive of Dropbox in integreren waardoor het niet aanvoelt als de zoveelste cloudservice, maar eerder als een manier om meerdere clouddiensten samen te brengen in één handige oplossing.
Security
In deze tijd is security van levensbelang, zeker wanneer je overal ter wereld je eigen netwerk wilt kunnen benaderen. Met ondersteuning voor VPN-verbindingen komt NETGEAR de veilige internetgebruiker tegemoet. Dergelijke verbindingen kunnen ook opgezet worden met je mobiele device, dus je kunt overal en altijd veilig bestanden op je eigen netwerk benaderen.
Niet uniek maar wel opvallend naar voren geschoven bij NETGEAR: het opzetten van een gastnetwerk. Je wilt immers niet alles en iedereen toegang geven tot je eigen netwerk. Ook als je de router zakelijk inzet is een gastnetwerk een aardige geste naar je klanten en partners.