Dit is hoe COVID-19 e-commerce beïnvloedt
Uit cijfers van marktonderzoeker GfK bleek eerder dit jaar al dat de eerste week na de echte uitbraak van het coronavirus in Nederland de omzet met maar liefst 61 procent steeg. Uit de cijfers bleek zelfs dat webshops in de week voor Pasen 72 procent meer omzet hadden.
Vooral de supermarkten profiteerden enorm. Offl ine, maar ook zeker online. Dat online boodschappen doen een enorme vlucht kreeg is duidelijk.
Tijdens de coronapiek werd er in Google veel meer gezocht op bezorgdiensten om je boodschappen aan huis te bezorgen.
Niet alleen in de online food sector beleefden webshops mooie tijden. Ook de doe-het-zelfzaken draaiden overuren. Uit cijfers van Similarweb blijkt eveneens dat in de periode rond de uitbraak van het coronavirus in Nederland de webshops van Gamma en Praxis enorm profiteerden. Uiteindelijk ging het in maart vooral goed met de webshops waar we producten konden kopen die ons voorzien in onze basisbehoefte. Uit cijfers van Thuiswinkel.org blijkt dat vooral deze sectoren enorme omzetstijgingen zagen:
- Online drogisterijen (+108 procent)
- Webwinkels in bloemen en Geschenken (+81 procent)
- Supermarkten (+47 procent)
- Maaltijdboxen (+27 procent)
Restaurants, bioscopen, hotels, het openbaar vervoer en reisbureaus kregen logischerwijs de nodige klappen te verduren.
Webhosting tijdens corona
Ook bij onze klanten (webhosting bedrijf Hipex, red.) zagen we grote verschillen. Waar aan de ene kant webshops het bezoek enorm zagen toenemen, zagen wij webshops in de reisbranche serieuze klappen krijgen. De webshops in niches zoals buitenspeelgoed, retail, tuingereedschap of drogisterijen hadden te maken met zulke stijgingen in bezoek dat het noodzakelijk was om snel op te schalen wat betreft hosting.
Het voordeel van onze hosting is dat het met je meegroeit. Ervaar je periodes waar je minder behoefte hebt aan zwaardere hosting, dan is dit via onze schaalbare hosting eenvoudig terug te schroeven.
Als in e-commerce gespecialiseerde webhoster zagen wij een enorme groei in de aanvragen voor hosting voor webshops. Of het nu gaat om WooCommerce, Magento, Shopware of andere pakketten, wij hebben hierin geadviseerd en meegedacht met de klant.
Zo hebben wij in samenwerking met Shopware en Mollie een initiatief gelanceerd voor mensen of bedrijven die op een laagdrempelige manier een webshop willen starten. Hierbij krijg je zes maanden gratis hosting en domeinnaam registratie van Hipex.
De huidige stand van zaken
De corona maatregelen in Nederland zijn inmiddels flink versoepeld. Toch lijkt online shoppen een blijvende enorme boost te hebben gekregen. De online cijfers liggen nog altijd hoger dan dezelfde periode vorig jaar.
Dit komt mede omdat mensen hebben gezien en ervaren hoe eenvoudig online shoppen in veel gevallen is. Ook het online bestellen en laten bezorgen van je boodschappen was voor veel mensen nog niet gebruikelijk.
Ongetwijfeld zullen zij tijdens corona gezien en ervaren hebben hoe eenvoudig dit kan zijn. Het aantal mensen dat online boodschappen besteld en thuis laat bezorgen zullen we voorlopig dan ook niet snel zien afnemen.
Nog altijd adviseert de overheid om zoveel mogelijk thuis te werken. Gelukkig zien we dat veel bedrijven hier goed aan meewerken. Dit zorgt er dan ook voor dat meubilair, printerinkt, computertoebehoren en andere zaken die je nodig hebt om thuis te werken veel meer verkocht worden dan voorheen.
Hoe nu verder?
Feit is dat de e-commerce een enorme boost heeft gekregen. Een boost die zonder COVID-19 zeker niet zo groot zou zijn geweest.
Wanneer je als bedrijf online nog niet zichtbaar was, heeft corona je ongetwijfeld aan het denken gezet. Veel bedrijven hebben dan ook de stap gemaakt naar online en zullen hierin ook actief blijven.
De tijd moet uitwijzen, ook na corona, of deze bedrijven op de lange termijn online succes blijven behalen. Een solide schaalbare basis is hierin belangrijk. Investering in goede betrouwbare hosting is een must en online zichtbaar zijn en blijven vergt een bepaalde investering in tijd en geld als het gaat om online marketing.