Dit zijn de tien meest gehoorde misverstanden over AI

Dit zijn de tien meest gehoorde misverstanden over AI

Redactie Baaz

Je kan geen krant of tijdschrift openslaan zonder bericht over AI. Volgens schrijver, spreker en publicist Aaron Mirck doen er helaas ook veel misverstanden over AI de ronde. In dit artikel deelt hij daarom de tien meest populaire misverstanden over AI, zodat we deze technologie nog beter leren begrijpen. Ontdek waarom kunstmatige intelligentie geen bedreiging is voor de mensheid en waarom AI niet het klimaatprobleem zal oplossen.

Deskundigen en Elon Musk

“Ik ben benieuwd wat voor onzin iemand in de privésfeer deelt, als men dommigheden als ‘AI is neutraal’ in het openbaar durft te verkondigen. Deskundigen, maar ook Elon Musk, beweren zelfs dat AI het voortbestaan van de mensheid zou bedreigen. Het is niet mijn kinderdroom geweest om mythes over AI te ontkrachten. Maar ik hoor nu zoveel onzin over AI, dat het hoognodig is om een ander geluid te laten horen. Niet omdat het kan, maar omdat het moet”, aldus Mirck.

1: AI maakt makers overbodig

“Er blijven altijd vakmensen nodig, denk bijvoorbeeld aan experts die kunnen beoordelen of een uiting van generatieve AI echt de moeite waard is.”

2: AI maakt ons massaal werkloos

“Deze angst bestond ook bij de opkomst van elektriciteit, de computer en het internet. Er is meer technologische ontwikkeling dan ooit en er zijn meer banen dan ooit. Dat komt onder meer doordat welvaart voor nieuwe banen zorgt.”

3: AI is neutraal

“We weten allemaal dat AI getraind wordt met data. Is die data neutraal? Ook de manier waarop het algoritme te werk wordt gezet is een subjectieve keuze. Denk terug aan de toeslagenaffaire: niet alle algoritmes deugen.”

4: AI is nieuw

“AI is niet nieuw: algoritmes zijn al honderden jaren oud. De reden dat AI zich snel ontwikkelt, is doordat de modellen steeds meer rekenkracht en data tot hun beschikking hebben. Die data geven wij bedrijven cadeau, bijvoorbeeld als we een bericht op Facebook zetten.”

5: AI is intelligent

“Tech-bedrijven noemen alles wat los en vast zit ‘slim’ of intelligent. AI-systemen als ChatGPT werken op basis van openbare data. ChatGPT is dus ongeveer even intelligent als de gemiddelde uiting op het internet. Bepaal zelf hoe intelligent dat is.”

6: Al lost het klimaatprobleem

“Onderzoekers becijferen dat digitale technologie de komende jaren verantwoordelijk gaat zijn voor veertien procent van alle CO2-uitstoot. Een flink deel daarvan zal afkomstig zijn van AI, dat veel energie kost. AI is dus niet de oplossing voor het klimaatprobleem, maar een oorzaak ervan.”

7: AI bedreigt de mensheid

“AI vormt geen existentieel risico voor de mensheid. Zo’n sciencefictionscenario zorgt er ook voor dat we niet genoeg stilstaan bij de huidige impact van AI.”

8: AI heeft geweten en bewustzijn

“Een tech-journalist beweerde dat hij versierd werd door AI. Hoe mooi zo’n verhaal ook is, het is een broodje aap. Door AI te zien als een persoon of een levend wezen (met een geweten), is er geen aandacht voor het feit dat er mensen nodig zijn bij de ontwikkeling van AI. Zij werken vaak helaas in erbarmelijke omstandigheden.”

9: We moeten ‘iets’ met AI

“Herinner je je die gênante TikTok-dansjes van Nederlandse ondernemers nog? Laten we niet vergeten dat technologie een tool is, geen doel. Gezien de klimaatimpact van AI zou je bewust moeten omgaan met het gebruik ervan.”

10: Je kan AI links laten liggen

“Ik heb wellicht de indruk gewekt dat je AI links kan laten liggen, terwijl dat kortzichtig zou zijn. Is veel van je werk repetitief? Dan kan AI dat van je overnemen. Zie het als een soort stagiair: je laat het vervelend werk doen, maar is nog niet zo betrouwbaar dat je het werk niet meer hoeft te controleren. Onthoud daarbij: AI is een tool en niet een doel op zich.”

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie