Draadloze privnetwerken slecht beveiligd

Draadloze privnetwerken slecht beveiligd

Redactie Baaz
Priv-informatie, maar ook zakelijke gegevens van thuiswerkers, mogelijk 'op straat' door slechte beveiliging.

Draadloze privnetwerken zijn vaak slecht beveiligd. Dit blijkt uit recent onderzoek van Dimension Data, leverancier van netwerkinfrastructuur- en (IP-)telefonieoplossingen.

Maar liefst 18 procent van de draadloze privnetwerken is helemaal niet beveiligd en 28 procent gebruikt een makkelijk te kraken WEP-encryptie (Wired Equivalent Privacy). De slechte beveiliging van privnetwerken is bijzonder gevaarlijk voor vertrouwelijke informatie van personen en bedrijven.

'Wardrive'
Dimension Data voerde voor de vijfde opeenvolgende keer een zogenoemde wardrive uit om de veiligheid van draadloze netwerken in Nederland in kaart te brengen. In totaal scande het bedrijf 884 draadloze netwerken. Voor het eerst dit jaar werd daarbij ook naar de beveiliging vanprivnetwerken gekeken.

Waarom betalen voor internet als de buurman het gratis (onbeveiligd) aanbiedt?

De populariteit van draadloze netwerken gaf ons aanleiding om te zien of mensen hun netwerken ook thuis wel goed beveiligd hebben, zegt Pieter Molen, Manager Consultancy Services bij Dimension Data. Hoe veilig je ook denkt dat jouw gegevens zijn als je thuis op de pc aan het werken bent, als je gebruikmaakt van een slecht beveiligd draadloos netwerk, lopen alle privgegevens die je op de computer bewaart, gevaar. Hackers kunnen inbreken op het draadloze netwerk en zo alle informatie die op je laptop of pc staat, bekijken. Zo vallen privgegevens als bankrekeningnummers, adressen en fotos makkelijk in verkeerde handen.

54 Procent goed beveiligd
Het onderzoek wijst uit dat slechts 54 procent van de draadloze privnetwerken beveiligd is met een krachtige beveiliging op basis van WPA- of WPA2-sleutel (WiFi-Protected Access). 28 procent van de beveiligde draadloze netwerken gebruikt de zwakkere WEP-encryptie. Bijna een vijfde (18 procent) van de onderzochte privnetwerken is zelfs helemaal niet beveiligd met WEP of een WPA. Dat betekent dat hackers eenvoudig toegang hebben tot alle informatie en applicaties op het netwerk.

Hack van bedrijfsgegevens
De onderzoeksresultaten zijn verontrustend voor particulieren, maar ook voor bedrijven die medewerkers laten thuiswerken, aldus Pieter Molen. Alleen een beveiligde toegang tot het bedrijfsnetwerk is niet voldoende. Als de gebruiker is ingelogd op het bedrijfsnetwerk, maar daarvoor gebruikmaakt van een slecht beveiligd draadloos netwerk, kan een hacker via het draadloze netwerk toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk. Het blijft dus cruciaal voor bedrijven om bij thuiswerkers een veilig draadloos netwerk in te richten of om duidelijke afspraken te maken over de gebruikte beveiliging.

Thuiswerkers
Veel bedrijven bieden thuiswerkers momenteel geen actieve technische ondersteuning. Dit blijkt uit een eerder onderzoek van Dimension Data. Hieruit kwam naar voren dat 71 procent van de onderzochte bedrijven zijn medewerkers de mogelijkheid biedt om thuis te werken. Slechts 57 procent biedt medewerkers daarbij actieve IT-ondersteuning.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie