Drie op de tien managers heeft ooit collega’s betrapt op intimiteit op de werkvloer
Bijna een derde (29%) van de managers geeft toe wel eens een collega te hebben betrapt op intimiteit op de werkvloer. Dit blijkt uit onderzoek van IT-detacheringsbureau Neomax|Olgreen, uitgevoerd onder ruim 500 managers en (mede)beslissers in organisaties met meer dan 200 kantoormedewerkers. Ook managers zelf zijn niet onbekend met intimiteit op de werkvloer. Zo zegt 30 procent van hen het wel eens gezellig te hebben gehad met een collega.
Richard Stassen, CEO bij Neomax: “Verbinding op de werkvloer vinden we enorm belangrijk. Investeren in hechte banden tussen medewerkers komt ten goede aan zowel de samenwerking als het teamgevoel. Vanuit die gedachte vind ik het niet gek dat er wel eens wat gebeurt tussen collega’s. Als werkgever moet je hier dan ook niet te krampachtig mee omgaan, maar er op een moderne manier naar kijken."
intimiteit op de werkvloer
Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim vier op de tien (42%) managers vinden dat onschuldig flirten tussen collega’s moet kunnen. Zelf de eerste stap zetten doen managers echter liever niet. Slechts 16 procent zegt een move te maken wanneer hij of zij een collega wel ziet zitten. Managers tussen de 18 en 34 jaar (27%) maken een stuk sneller avances naar collega’s dan managers ouder dan 55 jaar (13%).
Ongemak wanneer cupido raak schiet
Wat begint met een onschuldige knipoog, kan zo maar eens uitgroeien tot een romantische relatie. 35 procent van de managers vindt dit op de werkvloer echter not done. Wanneer sprake is van een romantische relatie, gaat een derde (34%) van de managers op zoek naar een andere baan. Toch heeft een grotere groep (40%) er geen problemen mee wanneer cupido raakschiet op de werkvloer. Mannelijke managers hebben hier minder moeite mee (47%) dan vrouwelijke managers (28%). Opmerkelijk, gezien een kwart van de managers het wél ongemakkelijk vindt wanneer collega’s een romantische relatie hebben.
Stassen vervolgt: “Het is opvallend dat er nog zo veel ongemak komt kijken bij romances op de werkvloer. Zolang relaties ontstaan in een gelijkwaardige omgeving en vanuit beide partijen gewenst zijn, doen ze mijns inziens niet per definitie afbreuk aan een prettige of professionele werkomgeving. Het verschil zit wat mij betreft in hoe je hier als werkgever mee omgaat. Vanzelfsprekend ben je verantwoordelijk dat er geen machtsmisbruik mag en kan plaatsvinden. Dat vraagt om bepaalde kaders. Zo lang er geen sprake is van een machtsverhouding, zou je relaties op de werkvloer juist als iets moois moeten zien. Het laat zien dat er een informele cultuur heerst waardoor er ruimte is voor het ontstaan van connecties.”