Duurzaamheid in de zakelijke markt: wat zijn de trends?

MVO
Redactie Baaz

Bij duurzaamheid draait het allemaal om evenwicht. Om evenwicht tussen mens, milieu en economie. Door bewust met duurzaamheid aan de slag te gaan, zorgen we ervoor dat de wereld leefbaar blijft voor toekomstige generaties. Ondernemers spelen hierin een belangrijke rol. In dit artikel vind je diverse duurzaamheidstrends in de zakelijke markt, omschreven aan de hand van de drie P’s: People, Planet en Profit.

Mens; vitaler en gezonder

De mens speelt een belangrijke rol in iedere organisatie. Medewerkers zorgen er tenslotte voor dat het werk gedaan wordt en staan vaak in direct contact met (potentiële) klanten. Kortom, het is belangrijk om goed voor je medewerkers te zijn. De afgelopen jaren komt er al steeds meer aandacht voor diversiteit en voor een eerlijke, gelijke behandeling. Je ziet dan ook dat steeds meer managers mensgericht zijn, in plaats van taakgericht. Een trend binnen de P van People die er in 2021 echt bovenuit steekt, is vitaliteit en gezondheid. De vitaliteit en gezondheid van medewerkers krijgt een hoge prioriteit in diverse organisaties. Zo introduceren steeds meer bedrijven een fietsplan en wordt kritisch gekeken naar het aanbod in de kantine. Vitaliteit is goed voor body én mind, win-win dus.

Milieu; over op elektriciteit

De Nederlandse overheid heeft bepaald dat er in 2030 alleen nog elektrische auto’s op de markt mogen worden gebracht. Deze transitie heeft gevolgen voor de particuliere én de zakelijke markt. Steeds meer particulieren hebben een laadpaal thuis. Ook voor de zakelijke markt liggen hier kansen. De bedrijven die nú starten met het aanbieden van laadpalen op hun parkeerplaatsen, zijn koplopers. Het laat zien dat je bedrijf waarde hecht aan duurzame mobiliteit. Daarnaast is het een goede service voor je medewerkers én klanten. Zie je op tegen de kosten? Voor de activatie van de laadpaal is een laadpas nodig, waardoor degene die laadt ook betaalt voor het laden. Wist je ook al dat je als ondernemer de Milieu-investeringsaftrek kunt inzetten voor de aanschaf van een laadstation? 

Economie; zo circulair mogelijk

Met zijn allen streven we steeds meer naar een circulaire economie. We delen, verhuren, herstellen en recyclen materialen zo veel mogelijk. Dit om de productie te verminderen en daarmee meer C02-uitstoot tegen te gaan. De circulaire economie wordt in steeds meer branches toegepast. Zo ook in de bouw. Een voorbeeld: je kunt stalen rijplaten huren, maar ook composiet rijplaten. Composiet is een recyclebaar materiaal, dat perfect past binnen de circulaire economie.

Ben jij al bezig met duurzaam ondernemen?

Foto door Ricardo Esquivel

 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie