Een bedrijf beginnen zonder externe financiering - kan dat nog?

Redactie Baaz
Vandaag de dag zijn er bijna geen startups te vinden zonder een stevig portfolio van investeerders of investeringen welke voortkomen uit crowdfunding. Je zou bijna denken dat het, zonder een enorme financiële buffer, niet mogelijk is om een bedrijf te beginnen.

Ook zie je bij nieuwe bedrijven zoals Zalando een strategie die gebaseerd is op het draaien van mega hoge verliezen in de opstartfase, om op den duur rendabel te worden op basis van schaalvoordeel. Een dergelijke strategie werkt alleen wanneer je de beschikking hebt over zeer veel kapitaal. Maar ook zonder een onuitputtellijke geldbron is het nog altijd mogelijk om succesvol een bedrijf te beginnen. 
 
Wanneer je een bedrijf begint met beperkte financiële middelen is het belangrijk dat er vanaf moment één een goed verdienmodel is. Er moet zo snel mogelijk een cashflow op gang komen, die in staat stelt om te investeren en te groeien.

Daarnaast moet je zonder al te grote investeringen van start kunnen gaan. Dat betekent in de meeste gevallen dat je iets moet doen dat niet te ver van je eigen kunnen af ligt. Als je website bijvoorbeeld het belangrijkste verkoopkanaal van je bedrijf wordt, dan is het handig als je zelf enigszins bedreven bent met het bouwen en onderhouden van websites. Voor iedere aanpassing een derde partij inschakelen, loopt immers al snel in de papieren.

Denk goed na over wat er minimaal nodig is om een geldstroom op gang te krijgen. Het hoeft niet in één keer af te zijn. Je eerste paar stappen zullen nog vrij ver af liggen van het uiteindelijke beeld dat je met bedrijf voor ogen hebt, maar rome is ook niet in 1 dag gebouwd. Het belangrijkste is dat je geld gaat verdienen, zodat Rome in ieder geval een punt wordt op de Horizon.

Het ideaalbeeld van Thingstodoinamsterdam.com

We spraken hierover met startup ThingstodoinAmsterdam.com. Dit bedrijf is geboren uit een ideaal om buitenlandse bezoekers een ultieme ervaring in Nederland te bieden. Ze willen toeristen meer laten ervaren, dan het cliché beeld van Things to do in Amsterdam; coffeeshops en Red Light District. Op den duur willen ze het liefst kleinschalige excursies aanbieden naar de minder bekende gebieden rondom Amsterdam.

Om echter als touroperator te kunnen werken, heb je gigantische investeringen nodig. Denk aan bussen, boekingssytemen, personeel, enzovoorts. Daarom hebben ze een stapje terug gedaan; zelf hebben ze veel kennnis van online marketing. Door in eerste instantie een website te bouwen met veel bezoekers, willen ze een inkomenstroom genereren.

Affiliate marketing

Affiliate marketing is een uitstekend middel om als beginnende website geld mee te genereren. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is voldoende bezoekers op je website. Daar moet je de juiste adverteerders bij weten te vinden. 

Je stuurt jouw bezoekers door naar de door jezelf geselecteerde adverteerder. Op basis van cookies en andere tracking technieken wordt bijgehouden wat jouw bezoekers bij de adverteerder kopen. Over het aankoopbedrag ontvang je vervolgens een commissie.

Essentieel is het vinden van een adverteerder die goed bij je content en bezoekers aansluit. Sommige grote adverteerders bieden een eigen affiliate programma. Denk daarbij aan partijen als bijvoorbeeld Amazone, Bol of Booking.com. Je kunt je ook aansluiten bij een affiliatenetwerk zoals Tradetracker, Daisycon of Awin. Het voordeel van een dergelijk platform is dat je toegang kan krijgen tot affiliate campagnes van honderden uiteenlopende adverteerders. Je kunt daardoor eenvoudig uitproberen welke adverteerders het best bij jouw website passen.

Wat gaat er aan vooraf? Focus op een niche in de markt. Hoe meer Niche, des te beter jij gerichtere advertenties je kunt tonen. Zorg dat je een duidelijk idee hebt welke onderwerpen binnen je niche spelen, voordat je jouw website gaat vormgeven.

Doe onderzoek naar onderwerpen en zoekwoorden met behulp van tool als Google keywordplanner of andere gratis tools als; Ubersuggest of Keywordtool.io. Kijk ook goed naar de search suggesties in Google wanneer je een zoekopdracht intypt. Zodoende kom je erachter waarnaar mensen zoeken en waar de kansen liggen om uit te blinken met jouw website. Een betaalde tool, zoals de keyword Exployer van Ahrefs, werkt heel nauwkeurig, omdat ze werken met clickstreamdata. Om uiteindelijk goed gevonden te worden in zoekmachines, dien je te focussen op drie pijlers; content, techniek en backlinks. 

Niettevergeten: het logo

Strategie bepaalt? Goed. Wanneer je een website maakt, moet je nadenken over gratis logo maken met Logaster. Logo's zijn voor elk bedrijf - of dit nu een klein of een groot bedrijf is - erg belangrijk. Dit komt omdat het logo het handelsmerk van jouw bedrijf laat zien en omdat jouw bedrijf met behulp van jouw logo in de markt wordt geïdentificeerd. Als je snel en gratis een leuk logo wilt creëren, zou je eens bij Logaster moeten kijken.

Het kan!

'Het uiteindelijke doel om eigen toers en excursies aan te bieden is nog wel een stukje weg, maar komt iedere dag een stukje dichter bij! De verdiensten uit affiliate marketing stellen ons in staat om te investeren en te groeien. Inmiddels hebben we een stabiel inkomen opgebouwd en zijn we druk met de ontwikkeling van een kassa systeem. Daarnaast kunnen we ons nu veroorloven om een dag per week minder te werken, waardoor we meer tijd in onze onderneming kunnen stoppen', aldus de jongens van ThingstodoinAmsterdam.com.

Het vraagt enige vindingrijkheid, maar ook zonder mega budgetten kan je succesvol een onderneming starten!

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie