Een kerstpakket geven: hoe zit het met de belasting?

Redactie Baaz
Er zijn door de Belastingdienst echter wel regels waar je rekening mee moet houden, zodat je weet wat aftrekbaar is binnen de reguliere kosten. In dit artikel vertellen we er meer over. Lees snel verder!

Bedrijven hebben een budget voor personeelsuitjes en teambuilding activiteiten, zoals bijvoorbeeld om een kerstpakket te geven aan personeel, een personeelsbarbecue te organiseren of naar een Escape Room te gaan.
Hoe zit het met de belastingheffing?

Verstrekkingen zijn onderhevig aan belastingheffing. Dat spreekt natuurlijk voor zich. Er is een vrijlating op basis van de vrije ruimte van de totale loonkosten. Dit is geregeld in de werkkostenregeling (WKR) die aangeeft wanneer er sprake is van onbelaste verstrekkingen aan personeel. Per 2021 is de regeling verruimd van 1,7% naar 3%. Dat is bijna een verdubbeling! Stel, u heeft drie mensen in loondienst met een totale loonsom van €150.000. In dit voorbeeld is de vrije ruimte dan in totaal €4.500 zijnde €1.500 per werknemer.


Vrije ruimte vergoedingen

De onbelaste vergoeding lijkt best wel veel, maar daar vallen vele vergoedingen onder als reiskosten, werkkleding, personeelsuitjes, studiekosten en vakliteratuur. Het kerstpakket valt ook onder deze regeling. Het is dus een totaalsom wat bepaalt of het wel of niet belast wordt. Het gemiddelde bedrag wat vorig jaar werd besteed aan een kerstpakket bedroeg zo’n €35.


Kerstpakketten in verschillende prijsklassen

Voor een budget van €35 per pakket is er een behoorlijk aanbod om uit te kiezen. Kerstpakketten worden aangeboden in zo’n vijf prijsklassen, waarvan de klasse tot €25 behoort tot de betaalbare kerstpakketten. Voor €35 krijg je een levensmiddelenpakket van ongeveer 20 artikelen. Je kunt ook kiezen voor een verzorgingspakket voor €42,50. Een pakket om te kunnen borrelen met bier of wijn kost al gauw €35. De bedragen zijn wel zonder BTW, dus de kostprijs ligt iets hoger.


Mag je de BTW verrekenen?

Dan komen we tot slot nog bij de vraag of de BTW door de ondernemer mag worden verrekend. In de regel is de BTW niet aftrekbaar, maar er is wel een vrijstelling van een totaalbedrag van €227 aan verstrekkingen per personeelslid. In dat geval mag de BTW wel afgetrokken worden.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie