Eerste hulp bij bedrijfsongevallen; voorkomen is beter dan genezen!

Eerste hulp bij bedrijfsongevallen; voorkomen is beter dan genezen!

Redactie Baaz

Als werkgever heb je veel verantwoordelijkheden richting je werknemers, van tijdig de salarissen uitbetalen aan het einde van de maand tot hulp bij ziekte uitval. Ook ben je verplicht om als goed werkgever ervoor te zorgen dat je werknemers veilig hun werk kunnen doen. Hiermee wordt veilig bedoeld in de meest brede zin van het woord. Van ergonomisch verantwoorde bureaustoelen tot helmen in een werkplaats. Hoe jij ervoor kunt zorgen dat je aan alle verplichtingen voldoet als werkgever? Lees snel verder. 

Voorkomen is beter dan genezen 

Allereerst is het goed om je te realiseren dat een ongeval in een klein hoekje zit, en dit spreekwoordelijke hoekje al snel groter wordt wanneer je veel mensen over de vloer hebt. Daarnaast is een omgeving waar hard gewerkt wordt vaak een omgeving met risico’s. Het is niet voor niets dat een cursus EHBO op de werkvloer in veel gevallen verplicht is. Dit is dan ook zeker geen overbodige luxe, want wanneer het fout gaat kunnen deze mensen daadwerkelijk het verschil maken. Maar om er alles aan te doen om dit punt voor te zijn, is het slim om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Het is goed om experts hiervoor in te huren die met een vakkundig oog kunnen kijken waar voor jouw organisatie de risico’s liggen. Uit een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) kan blijken welke risico's een organisatie heeft en waarvoor zij preventieve maatregelen moeten nemen. Maar ook het voorlichten van je werknemers over een veilige werkomgeving is belangrijk. Vaak zijn er bij jouw branchevereniging specifieke protocollen beschikbaar. Verdiep je hierin en maak er gebruik van. Dit zorgt ervoor dat je alles eraan hebt gedaan om zaken te voorkomen.  

Snel ter plaatse 

Ongeacht het feit dat je alles hebt gedaan om een ongeval te voorkomen, kan het zijn dat er toch iets fout gaat. Op zo’n moment is het essentieel dat er personeel aanwezig is die de nodige Bedrijfshulpverlening (BHV) cursus heeft gehad om te kunnen handelen. Zij zijn voorzien van de nodige BHV protocollen en kunnen in rust de handelingen uitvoeren. Zorg ervoor dat de opleidingen breed verdeeld zijn binnen de organisatie, waarbij het ‘better safe than sorry’ principe zeker geldt. Dus liever te véél werknemers die gekwalificeerd zijn, dan te weinig. Wanneer er mensen zijn die BHV hulp kunnen uitvoeren, zijn er anderen die professionele hulp kunnen alarmeren. Door deze combinatie kan ergere schade vaak voorkomen worden.  

Volledige veiligheid 

Naast bovenstaande veiligheid speelt er vandaag de dag ook nog een andere vorm van veiligheid die aandacht verdient. Dat is die van de mentale veiligheid. Ook hier zijn tegenwoordig allerlei protocollen en opleidingen voor. Zorg ervoor dat je er alles aan doet om ervoor te zorgen dat er een veilige werksfeer is en wijs mensen aan als vertrouwenspersoon. Deze persoon moet eveneens een gekwalificeerde opleiding krijgen en een neutrale positie binnen de organisatie hebben. Alleen dan heeft dit het effect wat het verdient.  

Kortom, als werkgever ben je verantwoordelijk in de breedste zin van het woord voor de veiligheid. Dit is goed om je te realiseren en het is noodzakelijk hier tevens op te handelen. Alleen dan ben je een goed werkgever, iets waar je op lange termijn je werknemers mee behoudt. Erg belangrijk in de huidige arbeidsmarkt!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie