Eerste hulp bij overstromingen
Eerste hulp bij overstromingen: 67% van de Nederlanders weet niet wat te doen

Eerste hulp bij overstromingen

Redactie Baaz

Vandaag waarschuwt het KNMI wederom voor stevige regen- en onweersbuien in het westen van het land, met plaatselijk kans op erg veel neerslag in korte tijd. Uit onderzoek* van Axis Communications blijkt echter dat 78 procent van de Nederlanders zich geen zorgen maakt over overstromingen in hun woonomgeving. Of die zorgen onterecht zijn, is de vraag, want 67 procent weet ook niet wat ze moeten doen bij een overstroming. 

 

Dat moet anders. Daarom deelt Jeroen van Kouwenhoven, beveiligingsadviseur bij Axis Communications vijf tips om ervoor te zorgen dat Nederlanders weten wat ze moeten doen in zulke situaties.

Dit kun jij doen om je voor te bereiden op wateroverlast:

  1. Bereid je huis voor: zorg ervoor dat kelderramen en ventilatieopeningen goed afgesloten zijn en overweeg om waterdichte deuren en raamafsluitingen te plaatsen. Daarnaast is het aan te raden om waardevolle en belangrijke spullen op hogere verdiepingen te bewaren en gas, water en elektriciteit af te sluiten in geval van wateroverlast.
  2. Controleer afvoeren en goten: dit is ook onderdeel van je huis, maar wordt soms vergeten. Zorg ervoor dat regenpijpen, dakgoten en afvoeren vrij zijn van bladeren en vuil. Dit voorkomt verstoppingen en zorgt ervoor dat regenwater goed kan wegstromen.
  3. Blijf op de hoogte: het spreekt voor zich, maar houd de weersvoorspellingen en waarschuwingen van het KNMI in de gaten. Gebruik betrouwbare bronnen en apps om up-to-date te blijven over het weer en mogelijke overstromingsrisico's.
  4. Maak een noodplan: bespreek met je gezin of huisgenoten wat te doen bij een overstroming en zorg eventueel voor een noodpakket met medicijnen, belangrijke documenten, warme kleding en voldoende (houdbaar) eten en (drink)water. Check ook of je weg kunt komen via een dakraam of met een ladder.
  5. Weet waar je moet zijn: bij ernstige overstromingen, volg de instructies van lokale autoriteiten en weet waar de dichtstbijzijnde schuilplaatsen en evacuatieroutes zijn. Zorg voor een volle brandstoftank en verken routes: welke wegen zijn begaanbaar?

Hoewel extreme weersomstandigheden voor velen als zeldzaamheid aanvoelt, heeft het afgelopen jaar  laten zien dat het eerder een nieuwe realiteit is dan een uniek fenomeen. Om de impact en schade ervan te minimaliseren, is het essentieel om goed voorbereid te zijn op mogelijke scenario’s en direct te kunnen reageren wanneer het misgaat. Weerbaar zijn tegen extreme weersomstandigheden is niet alleen kwestie van toezicht, maar ook van je goed informeren en weten wat je moet doen, aldus Jeroen. 

Het Safety & Livability onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope onder 1.248 Nederlanders naar hun perceptie van veiligheid en leefbaarheid. 

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie