Flex-opdrachten kelderen met 45% in maart 2025
In het eerste kwartaal van 2025 waren er 33% minder flex-opdrachten voor zzp’ers (zelfstandig professionals) en gedetacheerden in vergelijk met het eerste kwartaal van 2024. In de maand maart was dit zelf 45,7% lager dan in maart 2024. De markt voor interim werk en gedetacheerden herstelt daarmee nog niet van de eerste klappen die zij kreeg na het begin van het jaar, maar lijkt eerder te verslechteren.
De onzekere economische forecast, de handhaving op de wet BDA en het ravijnjaar 2026 waar gemeenten zich op voorbereiden, maakt dat organisaties voorzichtiger zijn in het wegzetten van nieuwe opdrachten. De jaar-op-jaarontwikkeling is nog nooit zo laag geweest, evenals het totaal aantal opdrachten. Deze is in maart alleen iets hoger, omdat maart meer dagen telt dan februari.

Net als vorige maand wint detachering terrein ten opzichte van zzp’ers. De markt beweegt weer richting de klassieke verhouding: 70% detachering, 30% zzp. Deze verschuiving komt vooral door de vraag vanuit de publieke sector, waar detachering iets meer de voorkeur heeft. Vooralsnog zijn er geen duidelijke effecten zichtbaar van de handhaving op de wet DBA, het FNV-Uber-arrest of de plannen van de minister rond de verplichte arbeidsrelatie (Vbar).
“Uitzenden was voorheen een belangrijke indicator voor de toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Tegenwoordig werken 6 keer zoveel mensen als zzp’ers of als gedetacheerden op de arbeidsmarkt dan er uitzendkrachten zijn. Wanneer de sterk afnemende arbeidsmarktvraag een vroeg cyclische indicatie is voor komende ontwikkelingen, dan is de verwachting dat de arbeidsmarkt in het komende jaar minder krap gaat worden. Zeker als dit gecombineerd wordt met de toenemende werkloosheid, toenemende arbeidsmarktactiviteit onder werkenden, de onrust op de financiële markten en de economische onzekerheid. Dit zijn duidelijke indicaties van aankomende tegenwind op de arbeidsmarkt”, aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur arbeidsmarkt Intelligence Group.