Gastcolumn: Bedrijfsleven kan helpen om huiselijk geweld te stoppen
Wereldwijd komt één op de drie vrouwen met geweld in aanraking. In Nederland krijgt de politie iedere zes minuten een melding van huiselijk geweld. Om daar iets tegen te doen, wordt van 3 tot en met 6 november de 3rd World Conference of Women’s Shelters gehouden. Het bedrijfsleven kan ook helpen om huiselijk geweld te stoppen.
Hulpverleners uit meer dan honderd landen komen tijdens het evenement in Den Haag bijeen om de krachten te bundelen tegen een van de grootste misdaden tegen de mensheid die momenteel speelt: geweld tegen vrouwen en meisjes. Door een hulpverlener te adopteren vergroot jouw bedrijf de impact van de conferentie en help je een hulpverlener met weinig financiële middelen om aanwezig te zijn. De organisatie doet er alles aan om zoveel mogelijk hulpverleners van over de hele wereld uit te nodigen om zo de daadkracht van de conferentie te vergroten. Veel hulpverleners moeten hun werk geïsoleerd uitvoeren in een soms gevaarlijke of vijandige omgeving. Het is essentieel dat zij hun kennis en ervaring kunnen delen met internationale collega’s. Zo vergroten ze hun mogelijkheden en de tools waarmee ze gerichte hulp kunnen bieden.
De wereldconferentie is voor veel hulpverleners een van de weinige mogelijkheden om van elkaar te leren en hun deskundigheid te vergroten. Maar op de plekken waar hulp het hardst nodig is, ontbreekt het (vaak) aan de financiële middelen. Vandaar de actie: Adopteer een hulpverlener.
Adopteer een hulpverlener!
Ondernemers kunnen ook bijdragen aan het stoppen van geweld tegen vrouwen en meisjes. Door een deelnemer te ‘adopteren’ helpt jouw organisatie hulpverleners uit het veld om aanwezig te zijn in Den Haag. De gedachte is dat dit een domino-effect zal hebben. Met de aanwezigheid van één hulpverlener uit bijvoorbeeld Pakistan worden honderden Pakistaanse vrouwen geholpen.
Belang van het bedrijfsleven
Lang werd gedacht dat huiselijk geweld buiten de invloedsfeer van het bedrijfsleven lag. De laatste jaren is een duidelijke kentering zichtbaar. Uit recente onderzoeken in Australië, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië, Canada, Turkije en de Filippijnen bleek dat de meeste slachtoffers van huiselijk geweld een betaalde baan heeft. Een onveilige thuissituatie heeft effect op vrouwen en hun functioneren. Omdat zij op hun werk niet durven te praten over het geweld, melden zij zich ziek als zij bijvoorbeeld fysiek mishandeld zijn. Ook zijn er situaties bekend waarin collega's gevaar lopen. Kortom, het probleem van de werknemer is ook van invloed op de werkgever.
Een van de grootste bedrijven van Australië geeft werknemers die te maken hebben met huiselijk geweld tien dagen betaald verlof om bijvoorbeeld juridische zaken en andere woonruimte te regelen. ‘Veel mensen hebben het gevoel dat ze geen open kaart kunnen spelen met hun werkgever en vaak resulteert dat erin dat zij hun baan opzeggen’, zegt Katherine Paroz, Chief Talent Officer – Human Resources van Telstra in Australië. ‘Wij willen mensen laten voelen dat we hen vertrouwen en steunen. We willen niet dat ze weggaan.’
In Italië heeft Gucci een samenwerking met de vrouwenopvang. Hulpverleners geven in het bedrijf training om vroegtijdig huiselijk geweld te signaleren en managers en medewerkers leren hoe zij hierover met elkaar in gesprek kunnen gaan.
Ook in Nederland geldt dat economische zelfstandigheid een van de belangrijkste voorwaarden is om uit een gewelddadige relatie te stappen. Door het onderwerp bespreekbaar te maken, hoeven zij zich niet ziek te melden of uit angst of schaamte hun baan op te zeggen.
Hoe adopteer je een deelnemer?
Hoe meer hulpverleners vanuit de hele wereld aanwezig kunnen zijn in Den Haag, hoe meer slachtoffers van huiselijk geweld er wereldwijd geholpen kunnen worden. Als we met één hulpverlener honderden vrouwen in nood bereiken, bereiken we met honderd hulpverleners tienduizenden vrouwen in nood.
Met het adopteren van één of meerdere deelnemers stelt jouw organisatie zich garant voor het inzamelen van (een deel van) het bedrag dat een deelnemer nodig heeft om naar de conferentie te komen. De totale kosten per deelnemer liggen rond €1.200,- exclusief vliegticket.