Gastexpert: Ondernemer en scheiden, hier moet je rekening mee houden
Gastexpert: Ondernemer en scheiden, hier moet je rekening mee houden

Gastexpert: Ondernemer en scheiden, hier moet je rekening mee houden

Redactie Baaz
Leuk, zo’n onderneming met je partner, maar een huwelijk eindigt helaas niet altijd even goed. Sterker nog, 38 procent van de huwelijken en samenlevingscontracten eindigt in een scheiding. Dat percentage belooft met verloop van de coronacrisis te verhogen. China zet de toon, want in Wuhan verhoogde het aantal scheidingen met honderden gevallen.Waar moet je op zakelijk gebied rekening mee houden als dit gebeurt?

Scheiden is geen proces dat van een leien dakje gaat. Je moet de inhoud van je huis verdelen, beslissingen maken over eventuele kinderen en dit alles ook nog eens zonder elkaar steeds in de haren te vliegen. Maar als ondernemer heb je nog een punt van aandacht: wat gebeurt er namelijk met jouw bedrijf?

Op welke voorwaarden ben je getrouwd?

Veel mensen trouwen, maar iedereen doet dat op andere voorwaarden. Juist dit gegeven heeft invloed op jouw onderneming als je gaat scheiden. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen, dan blijft het bedrijf van jou, maar moet je de waarde ervan wel delen met je ex-partner. Trouwde je echter op huwelijkse voorwaarden, dan staat er in deze voorwaarden wat er met je bedrijf gebeurt.

De juiste juridische hulp

Als je juridische hulp wilt bij je echtscheiding, dan moet je ook voor de juiste soort kiezen. Want ook hier zijn verschillende mogelijkheden in. Het bekendst is de echtscheidingsadvocaat, die je helpt bij het maken van afspraken met je ex-partner. Kies je voor een gezamenlijke advocaat, dan kun je zonder begeleiding van deze advocaat afspraken maken en communiceren. Kies je voor een eigen advocaat, dan gaat alle communicatie via je advocaat. Maar je kunt ook voor een mediator kiezen, waarbij je onder begeleiding van zo iemand afspraken kunt maken met je ex-partner. Prettig als je bijvoorbeeld niet goed weet wat wel en niet verstandig is. Bovendien zoekt een mediator naar een oplossing die voor jou én je ex-partner acceptabel is.

Dan bestaat ook nog de optie om je scheiding online te regelen, maar dit kan eigenlijk alleen maar als je weinig ingewikkelde zaken hebt. Zo heb je al een gezamenlijke overeenstemming nodig. Prettig hieraan is dat je scheiding vaak binnen twee maanden geregeld is en je ook niet naar de rechtbank hoeft.

Voorkom een vechtscheiding

Scheiden doe je niet zomaar en de kans is groot dat jullie ook tijdens dit proces ruzie krijgen. Dit gebeurt vaak, zo blijkt uit onderzoek: een op de vijf scheidingen tussen 2013 en 2015 eindigden in een gevecht. Vooral niet verwerkte emoties blijken een boosdoener, maar ook de zorg voor de toekomst kan hier een oorzaak van zijn. Wil je een vechtscheiding voorkomen, dan kun je de hulp van bijvoorbeeld een echtscheidingsmediator inschakelen. Lukt het met hulp ook niet om duidelijke afspraken te maken, dan neemt de rechter een beslissing voor je.

Waarde van je zaak

Heb je de juiste hulp gekozen, dan moet je eens goed gaan kijken naar je onderneming. Allereerst is het van belang om de waarde van je onderneming te laten taxeren. Hiermee bepaal je niet alleen hoeveel iedere betrokkene krijgt, maar ook wordt je alimentatie op basis hiervan vastgesteld. Juist dit is een proces waar hulp van een deskundige nut kan hebben, want allerlei interne en externe factoren hebben invloed op de waarde van jouw bedrijf. Zorg dus dat er geen valse verwachtingen ontstaan.

Pensioenen

Daarnaast heb je waarschijnlijk een pensioen opgebouwd en ook hier moet de waarde van worden verdeeld. De continuïteit van het bedrijf mag echter niet in gevaar komen. Wel moet het deel van je pensioenreserve dat bestemd is voor je ex-partner in contanten aanwezig zijn. Mocht dit een hoog bedrag zijn, dan kun je dit gedeelte ook inwisselen tegen iets anders dat het geld waard is. Belangrijk is om te letten op de fiscale gevolgen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Ga je samen door?

Als je gaat scheiden, komt er vrij snel een belangrijke vraag naar boven: ga je samen door? Kies je hiervoor, dan is het van belang om je persoonlijke problemen thuis te laten. Dit doe je door bijvoorbeeld ieder in een eigen kamer te zitten. Communiceren is echter het belangrijkste, samen met duidelijke afspraken. Dit kun je ook doen met de hulp van een deskundige.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie