Gemiddelde werkloosheid daalt in alle provincies
De verschillen blijven echter groot: in de provincie Groningen blijft de werkloosheid met 5,3 procent relatief hoog, in de provincie Zeeland zal deze met 3,1 procent het laagst zijn. De verwachting is dat de banengroei in 2018 verder aantrekt en in vrijwel alle sectoren plaatsvindt, blijkt uit cijfers van ING.
De meest krappe arbeidsmarkten zijn te vinden in Utrecht en Zeeland. Ook in Noord-Brabant, Noord-Holland en Gelderland is de spanning nog iets groter dan gemiddeld in Nederland. Van de grootstedelijke regio’s is de spanning op de arbeidsmarkt in de regio Rijnmond iets minder groot dan elders.
Laagste werkloosheid in Zeeland
De werkloosheid daalt in 2018 in Gelderland, Limburg en Zeeland tot lagere niveaus dan in het vorige recordjaar 2008. In Groningen is de werkloosheid in 2018 met ruim 5 procent het hoogst. Ook in Friesland, Flevoland en Noord- en Zuid-Holland ligt de werkloosheid boven het landelijke gemiddelde.
Drenthe, Overijssel en Limburg presteren gemiddeld en Gelderland iets beter dan gemiddeld. Zeeland kent naar verwachting in 2018 met 3,1 procent de laagste werkloosheid. Van de grootstedelijke gebieden is de werkloosheid in Utrecht (3,2 procent) en de regio Eindhoven (3,5 procent) beduidend lager dan die in de regio’s Rotterdam en Den Haag (respectievelijk 5,5 procent en 5,3 procent). In Groot-Amsterdam zal de werkloosheid in 2018 dalen tot 4,3 procent.
Vier op de tien werklozen in Noord- en Zuid-Holland
Naar verwachting zijn er in 2018 gemiddeld iets minder dan 350.000 werklozen in Nederland. Van het totale aantal werklozen nemen Noord- en Zuid-Holland 40 procent voor hun rekening. Zuid-Holland - de provincie met de grootste beroepsbevolking - telt het hoogste aantal werklozen (84.000). Zeeland heeft de minste werklozen (circa 6.000) en de mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt is hier fors. De beroepsbevolking groeit nauwelijks en vacatures worden moeizaam vervuld.