Green IT betaalt zich nog niet terug
Hoe kun je met Green IT ook daadwerkelijk geld overhouden?

Green IT betaalt zich nog niet terug

Redactie Baaz
Het thema ‘Green iT’ blijft onverminderd populair. Niet zo vreemd, ‘green’ is niet alleen goed voor het milieu, maar zou door een lagere energierekening ook goed moeten zijn voor de financiën. De ondernemer die afhankelijk is van IT merkt er echter nog maar weinig van in zijn portemonnee. En de CO2-uitstoot neemt nog altijd toe.

Dat de CO2-uitstoot toeneemt wordt wel duidelijk als we kijken naar de wereld van de datacenters, die ondanks alle aandacht voor Green IT jaar op jaar nieuwe records neerzetten als het gaat om energieverbruik. Met een CO2-uitstoot van 860 miljoen ton per jaar is de IT- en telecomsector momenteel de grootste producent van broeikasgassen. Door de sterk groeiende vraag naar IT- en telecomdiensten – een vraag die onder andere wordt gestimuleerd door de populariteit van de cloud – zal de CO2-uitstoot in 2020 zijn gestegen naar 1,54 miljard ton per jaar.

Zonder ingrijpende maatregelen zal ook in kleinere computerruimtes het energieverbruik en de uitstoot van CO2-gassen blijven toenemen en de kostprijs van geleverde diensten relatief hoog blijven. Om die trend te keren, moet nog kritischer worden gekeken naar het energieverbruik van zowel de IT-apparatuur als de fysieke infrastructuur van datacenters en computerruimtes die bestaat uit zaken als koeling en noodstroomvoorzieningen.

Accurate meting

De eerste stap in het ‘vergroenen’ van de computerruimte is het in kaart en onder controle brengen van het actuele stroomverbruik. Dat kan alleen als er goede metingen van het stroomverbruik beschikbaar zijn. Wat je niet weet, kun je immers ook niet beheren. Intelligente rack-Power Distribution Units (PDU’s) zijn het beste geschikt voor het uitvoeren van een accurate meting van het stroomverbruik door de IT-apparatuur; deze apparaten vormen namelijk het laatste punt in de keten voordat de stroom wordt afgeleverd bij de IT-apparatuur.

Gekoppeld aan zogenaamde ‘eco-sensoren’ kunnen intelligente PDU’s bovendien inzicht geven in bijvoorbeeld de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdrukverschillen in het datacenter. Deze informatie is weer nodig om de energie-efficiëntie van bijvoorbeeld de koeling te verbeteren. Een verhoging van de temperatuur in de computerruimte – waardoor er minder gekoeld hoeft te worden – kan direct leiden tot een energie- en dus een kostenbesparing.

Daadwerkelijk verdienen

Het uiteindelijke doel is om de Power Usage Effectiveness zo ver mogelijk omlaag te brengen. De PUE geeft aan hoeveel van de totale energie die de computerruimte ingaat ook daadwerkelijk wordt opgenomen door de IT-apparatuur. Het verschil tussen de energie die het datacenter ingaat en die wordt opgenomen door de IT-apparatuur gaat ‘verloren’ aan zaken als koeling en stroomvoorziening. Een PUE van 1,0 betekent dat er helemaal geen energie verloren gaat aan zaken als koeling en (nood-) stroomvoorziening om de IT-apparatuur draaiende te houden. Een theoretische situatie die in de praktijk niet haalbaar is, maar die wel zo dicht mogelijk moet worden benaderd om aan Green IT ook daadwerkelijk geld te kunnen overhouden. Als het financiële voordeel uitblijft, zal de aandacht voor Green IT uiteindelijk ook verslappen.

Marc Salimans is sinds 2009 Sales Director bij ATEN Infotech. Vanuit het Belgische filiaal richt hij zich op de Europese regio van het bedrijf. De hardware-wereld is Marc niet vreemd, al voordat hij in 2007 bij Infotech aan de slag ging, verdiende hij zijn sporen bij Vito Computers en als ceo van PC Distri.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie