Groeiende vorm van stress: levensloopstress

Groeiende vorm van stress: levensloopstress

Redactie Baaz
Stress is een groot probleem op de werkvloer, bijvoorbeeld vanwege persoonlijke gebeurtenissen. Niet alleen heeft het effect op de werkzaamheden van de medewerker, ook heeft het effect op zijn gezondheid. Uit onderzoek onder 1.123 mensen blijkt dat 82 procent van de werkende Nederlanders in de afgelopen vijf jaar met 'levensloopstress' te maken heeft gehad.

Redenen stress

Zorg van de Zaak voerde het onderzoek uit, waaruit bleek wat het effect is van persoonlijke gebeurtenissen. Het overlijden van een dierbare was het onderwerp dat het meest naar voren kwam. Ook blijven mensen problemen ervaren met het combineren van werk en privé. Zo heeft 44 procent van de werkende moeders het gevoel dat het niet genoeg doet voor het gezin.

Ziekte na stress

Overhevige stress op het werk leidt er meestal toe dat de medewerker een tijd rust moet nemen, wat de werkgever een hoop geld kost. Het onderzoek toont aan dat 30 procent door werkstress maximaal een week niet op het werk verscheen. Van de respondenten gaf 16 procent aan een tot vier weken niet op het werk te zijn geweest, terwijl 15 procent na een tot twaalf maanden terugkwam. Zelfs zei 3 procent dat het na een jaar nog niet terug was.

LEES OOK: Huisdieren op kantoor: het werkt!

Aandacht voor medewerkers

Marja Sleeuwenhoek, algemeen directeur arbo- en expertisebedrijven Zorg van de Zaak Netwerk: ‘Veel leidinggevenden hebben het idee dat de levensloopstress van de medewerker ongrijpbaar is, terwijl de symptomen zichtbaar zijn. Het is belangrijk dat directeuren, leidinggevenden en HR-managers oprechte interesse tonen en de juiste aandacht hebben voor medewerkers. Dat begint met regelmatig vragen hoe het gaat.'

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie