Groen gas is er ook voor jouw bedrijf
Uiteindelijk, in 2050, gebruikt niemand in Nederland meer gas, omdat we ons energieverbruik in Nederland moeten verduurzamen. Dit betekent dat we overgaan op een compleet elektrische energievoorziening. Tot die tijd is het goed om een duurzaam alternatief op aardgas te gebruiken. Bij de verbranding van aardgas komt namelijk CO2 vrij en daarnaast raakt het aardgas in onze bodem ooit een keer op. Je doet er als ondernemer daarom goed aan om groen gas af te nemen.
Twee varianten van groen gas
Als ondernemer heb je twee opties voor groen gas: CO2-neutraal gas (ook wel CO2-gecompenseerd gas) of biogas. CO2-neutraal gas is er in veel grotere hoeveelheden dan biogas, maar het is minder duurzaam.
Biogas van zeewier
Bij biogas komt er geen aardgas meer aan te pas. Het wordt namelijk geproduceerd door biomassa te vergisten. Deze energiebron bestaat uit natuurlijke grondstoffen zoals rioolslib, GFT-afval en tegenwoordig ook zeewier. Er ontstaan heuse zeewierboerderijen in de zee. Deze grondstoffen zijn altijd voorradig en daardoor wordt biomassa een duurzame energiebron genoemd.
Het gas dat ontstaat na de vergisting van biomassa is nog niet van dezelfde kwaliteit als aardgas. Eerst wordt koolstofdioxide verwijderd en daarna is het gereed voor gebruik. Bij het verbruik van biogas komt er alsnog CO2 vrij in de lucht, maar die CO2 wordt opgenomen door planten waarna die weer als biomassa gebruikt kunnen worden. Daardoor ontstaat er een cyclus in de opname en het vrijkomen van CO2. De CO2 in de lucht blijft gelijk; er komt geen extra CO2 bij.
Als biogas zo goed is voor het milieu, waarom gebruikt dan niet ieder bedrijf dit? Omdat het niet in grote hoeveelheden beschikbaar is. De hoeveelheid neemt langzaamaan toe vanwege de SDE+; een subsidieregeling voor bedrijven die de productie van duurzame energie stimuleert. De overheid heeft namelijk als doel gesteld dat in 2020 tien procent van ons gasverbruik uit biogas moet komen.
CO2-gecompenseerd gas
Meestal bestaat een zakelijk energiecontract met groen gas uit CO2-neutraal gas. Dit houdt in dat de CO2 die vrijkomt bij het verbruik ervan elders in de wereld wordt gecompenseerd met duurzame projecten. Een voorbeeld van een duurzaam project is het aanplanten van bomen of ontbossing tegengaan, omdat bomen CO2 opnemen uit de lucht.
Energieleveranciers starten deze duurzame projecten meestal niet zelf, maar zij investeren hierin via organisaties. Ze kopen bij zo’n organisatie een certificaat die garant staat voor het voorkomen van een bepaalde hoeveelheid CO2-uitstoot. Die hoeveelheid moet overeenkomen met de CO2-uitstoot van hun zakelijke klanten die bewust voor CO2-neutraal gas kozen.
Groen gas voor jouw bedrijf
Als bedrijf kun je zelf biogas produceren, maar dit is vooral weggelegd voor de grotere industrieën zoals de veehouderij of voedingsindustrie. Voor MKB ligt een groen energiecontract met CO2-neutraal gas meer voor de hand. Een methode om deze op een zo voordelig mogelijke manier af te sluiten is met energie vergelijken zakelijk. Door een online energievergelijking te maken en in de filter aan te vinken dat je voor 100% groen gaat, zie je de zakelijke energiecontract staan met groene stroom en groen gas. Als bijkomend voordeel weet je via een online zakelijke energievergelijker direct wat het voordeligste aanbod voor jouw bedrijfssituatie is. Zo heb je een duurzaam energieverbruik tegen het scherpste tarief.