Groothandel zet 3 procent minder om in 2020

Redactie Baaz
De groothandel en handelsbemiddeling hebben in 2020 ruim 3 procent minder omgezet dan in 2019. Vooral in het tweede kwartaal van 2020 zagen ondernemers in de groothandel de omzet teruglopen. Het aantal uitgesproken faillissementen in de branche kwam zowel in het laatste kwartaal als over heel 2020 uit op een historisch laag niveau.

Aan het begin van 2021 waren ondernemers iets minder positief over de komende periode dan een kwartaal eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In vergelijking met een jaar eerder was in het eerste kwartaal de omzet nog ruim 2 procent hoger, maar kwam in het tweede kwartaal ruim 9 procent lager uit. In het derde en vierde kwartaal herstelde de omzet van de groothandel voor een deel, maar bleef in beide kwartalen ongeveer 3 procent achter bij de omzet die een jaar eerder werd behaald.

Sterkste omzetdaling handel in olie en steenkool

Van de onderscheiden branches boekte de groothandel in olie en steenkool het grootste omzetverlies in 2020 in vergelijking met een jaar eerder. Door vraaguitval en lagere prijzen kwam de omzet in deze branche ruim 32 procent lager uit. Ook de groothandel in non-food en de groothandel in industriemachines boekten in 2020 minder omzet dan in 2019. Groothandelaren in landbouwproducten realiseerden juist ruim 11 procent meer omzet in 2020 in vergelijking met een jaar ervoor. Dat kwam mede door een toename van de transitohandel naar China. Groothandelaren in ICT-apparatuur en groothandelaren in voedingsmiddelen wisten op jaarbasis een bescheiden omzetgroei te boeken.

Historisch weinig faillissementen

In 2020 werden in de groothandel en handelsbemiddeling 298 faillissementen uitgesproken, het laagste aantal sinds het begin van de reeks in 2009. Met 51 faillissementen was er ook in het laatste kwartaal van het jaar sprake van een historisch laag aantal op kwartaalbasis. In vergelijking met een jaar eerder kwam de afname van het aantal faillissementen in 2020 uit op 19 procent. Ook voor het gehele bedrijfsleven was het aantal uitgesproken faillissementen historisch laag in 2020.

Vertrouwen ondernemers in de groothandel iets afgenomen

Ondernemers in de groothandel en handelsbemiddeling waren aan het begin van het eerste kwartaal van 2021 iets negatiever dan een kwartaal eerder. Het ondernemersvertrouwen kwam uit op 0,0 tegen 1,3 een kwartaal eerder. De gegevens voor dit onderzoek zijn begin januari 2021 verzameld. Ondernemers in de groothandel waren in het eerste kwartaal duidelijk negatiever over de omzetverwachting van hun bedrijf voor de komende drie maanden. Over de winstgevendheid in de afgelopen 3 maanden waren ondernemers juist iets positiever dan een kwartaal daarvoor.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie